Sara Backlund tvingades välja mellan brösten och hälsan

I Sverige skaffar cirka 5 000 kvinnor bröstimplantat varje år, enligt Plastik- och estetiska specialistföreningarna. Ett fenomen som funnits med ett tag och som verkar vara här för att stanna. Fillers, botox, bröstimplantat och buttlifts är det nya normala.

Vi träffar Sara Backlund som är en av alla de som har fått se baksidan av skönhetsingrepp. När det tillslut stod mellan brösten och hälsan tvingades hon tänka om.

“Sara har inga tuttar”

Sara var precis påväg in i tonåren när hon såg att andra började utvecklas. Alla började få kurvor, mens och bli längre medan Sara var smal, liten och senare i utvecklingen. Hon beskriver det som att hon “bara stod och väntade” och att det kändes som att det aldrig hände någonting. Hennes klasskompisar tyckte att hon var liten och skojade om att hon inte äter tillräckligt mycket mat. De sa att hon inte förstod lika mycket som de andra då hon fortfarande såg ut som ett barn.

– Några av mina tjejkompisar tyckte att det var kul att påpeka och skoja om att jag inte hade några bröst. Det blev ett skämt att säga saker som “Sara har inga tuttar” och det tog skit hårt på mig, säger Sara Backlund.

“Så här är det säkert för ungdomar idag också”

Det utvecklades ett grovt komplex hos Sara, och det blev just brösten som blev det största problemet för henne och redan som tretton år gammal började hon fundera på skönhetsingrepp och att operera in bröstimplantat.

Under flera år gjorde Sara research och drömde om dagen då hon äntligen skulle få operera sina bröst. Hon gick hos kuratorer och psykologer, för hennes dåliga självförtroende och då Saras bröst var ett så stort komplex för henne fick hon till och med gå på en konsultation redan innan hon fyllt 18.

– Så här är det säkert för ungdomar idag också, fast att det finns 3000 ytterligare behandlingar att göra, säger Sara Backlund och suckar.

Den lyckligaste dagen i livet

Tiden gick och nu var det dags för Sara som hunnit bli myndig att äntligen göra det där ingreppet som var lösningen på så många hjärnspöken. Det finns uppsjö av saker att välja mellan för att få det resultatet man vill ha – milliliter, profil, om man vill lägga implantatet bakom eller framför bröstmuskeln. Det går att anpassa och ställa in så att det ska se så naturligt ut som möjligt, så att man inte ser implantatet. Och så kan du välja vart du vill placera ditt ärr så att blir det inte synligt. Sara kände sig överlycklig och trots att hon visste att det skulle göra ont så var hon glad och hoppfull för att hon äntligen skulle känna sig nöjd med sin kropp.

Efter operationen

För att få in implantatet bakom bröstmuskeln, måste du först kapa muskeln mitt itu, något Sara inte visste förrän efter operationen. Och har man som Sara lite bröstvävnad sedan innan så dras huden ut och stramas åt. När Sara vaknade fick hon en ordentlig chock över hur otroligt ont det gjorde. Hon kunde inte röra armarna eller ens ta i för att resa sig upp. Läkarna försökte få henne att resa sig men det gjorde alldeles för ont. Hon kunde inte röra sig överhuvudtaget, så första dygnet låg hon bara stilla i sängen tills hon tillslut blev tvingad upp av läkarna för att gå på toaletten. Brösten var så svullna att de stod rakt ut och de var täckta i blåmärken och sår.

– Nu i efterhand hade jag nog hellre fött barn en gång till än att känna den smärtan igen, säger Sara Backlund.

Många veckor gick för att Sara ens skulle kunna gå vanliga promenader. Hon mådde illa, hade ont och kände sig svullen. Sara började få små utslag på kroppen. Som fält med mörkare fläckar i pannan och under ögonen, vilket visade sig vara melasma. Kort därefter blev hon också sjuk, och varje gång hon fick feber fick hon nässelutslag på kroppen. Vilket hon också får än idag. Men det fanns ingen tanke på att det skulle bero på implantaten, då Sara som dessutom läst på så mycket om bröstimplantat i flera år inte kunde se någon koppling, och på varje symtom kunde det hittas en annan förklaring.

“Nu är jag mig själv, det är såhär jag ska vara”

När läkningsprocessen var över kände sig Sara överlycklig, hennes självförtroende hamnade på topp och hon njöt när hon gav sig ut på stan för att shoppa nya kläder och bh-ar till sin garderob.

– Jag minns att jag tittade mig själv i spegeln och tänkte att nu är jag mig själv, det är precis så här jag svara vara och se ut, säger Sara Backlund.

Privat bild på Sara Backlund första sommaren med implantaten.

Sara och hennes nuvarande man fick sitt första barn 2016, strax därefter kom det andra 2017. Enligt naturens gång tog det hårt på brösten då hon fick ordentligt med mjölk och fick som hon beskriver det extremt stora bröst, var det inte så skonsamt mot huden då implantaten och mjölken tog upp plats och stramade åt huden ännu mer än tidigare. Efter att hon ammat klart såg inte brösten alls ut som tidigare och Sara som hade varit så otroligt nöjd med sitt första resultat ville förnya implantaten. Trots att hon fått livstidsgaranti på sina implantat så tyckte hon att de inte alls såg lika bra ut längre. En livstidsgaranti som Sara menar inte kan garanteras, då implantat inte använts och funnits tillräckligt länge.

Dags för nya implantat 

Efter att ha gått igenom de olika alternativen med kirurgen bestämde de att det skulle sättas in implantat som var dubbelt så stora. Sara som efter första operationen tappat en del känsel i bröstvårtan kände sig rädd för att tappa ytterligare känsel, och ville därför inte lyfta brösten och flytta efter bröstvårtorna som man brukar göra. Så istället byttes båda implantaten ut till dubbelt så stora sommaren 2018.

Privat bild på Sara Backlund med de “nya” implantaten.

Det blev återigen nya bh-ar och ny garderob, vilket Sara bara tyckte var roligt. Fram tills en dag i september när Sara börjat känna sig yr och svag, dagen därpå vaknade hon och kände att hennes syn var grumlig. Det var svårt att öppna ögonen, svårt att resa sig och hon kände ett kraftigt illamående. Hon låg med kudden över ansiktet i ett dygn tills Saras man övertalade henne att de skulle ringa en ambulans. Ambulanspersonalen körde in Sara till sjukhuset och där fick hon veta att hon fått ett virus på balansnerven. Hon kunde inte stå eller gå. Då balansnerven var trasig på ena sidan kunde hon inte hålla balansen och trillade hela tiden åt samma håll så Sara fick sitta i rullstol tills hon kunde lära sig att gå på nytt.

– Min man fick jobba hemifrån. Att vara mammaledig och inte kunna ta hand om sina barn, då känner man sig ganska värdelös, säger Sara Backlund.

Besvären upphörde inte här

Sara fick börja gå hos en sjukgymnast för att lära sig gå på nytt. Balansnerven läkte sakta men säkert ihop, och tack vare barnvagnen så var det lättare att gå promenader under läktiden. Men besvären slutade inte här, Sara började få ont i lederna och i kroppen. Hon var alltid sjuk i förkylningar och influensor under hösten och vintern. En kraftig huvudvärk varje dag tillsammans med att det kom fler utslag och blåsor på händerna och ett ständigt tjutande ljud i huvudet likt tinnitus. Hon hade tandvärk och inflammationer i munnen så tänder fick dras ut. Snart började Sara även tappa sitt hår, ögonfransar och ögonbryn. Hon beskriver det som en period där varje morgon var ett nytt besvär. Det var som att kroppen gjorde revolt.

– Det gjorde så ont när jag vaknade på morgonen så jag tänkte att varför ska jag ens gå upp, det gör ju bara ondare, säger Sara Backlund.

Privata bilder på Sara Backlunds symtom.

Nu i efterhand kan Sara se att besvären började tidigare. Melasman, de små utslagen på kroppen, ledvärken och nässelutslag upprepande gånger. Men har man influensa går man till vårdcentralen, tandvärk till tandläkaren och ledvärk till en sjukgymnast. Så besvären blev aldrig sammankopplade. Tills en dag när Sara kände att det började göra ont i brösten, det var en brännande känsla runt och i brösten. Hennes man bad henne då att skriva ned alla symtom på ett papper och ringa till sin sjukförsäkring.

Breast Implant Illness

Tillslut startade en utredning på Sofiahemmet. Sara fick göra magnetröntgen och alla tänkbara tester men trots alla symtom hittades inget fel. Och Sara blev allt sämre. Sara som hade undvikit att googla för att inte skrämma upp sig själv kände nu att nu måste hon börja göra egen research ifall läkarna hade missat något. Efter mycket googling och research i grupper och forum hittade Sara ett fenomen som kallas “Breast implantat illness” där ett stort mörkertal delar med sig av sina erfarenheter av hur sjuka de blivit av sina implantat. Snart hittade Sara kontakter genom de olika forumen och fick veta att förutom Saras besvär med mera så kan bröstimplantaten orsaka en viss typ av cancer.

– Jag hade panik, tänk om läkarna missat något och om några månader är det försent? Jag kan ju inte dö nu, mina barn har ju inte ens hunnit växa upp, säger Sara Backlund.

När man skaffar implantat skapar kroppens immunförsvar en kapsel likt en skorpa runt implantatet. När implantaten ligger flera år i kroppstemperatur blir det smetigt och löser upp sig. Kemikalier som finns i implantatet tar sig ut till kapseln och kan läcka ut i kroppen. Immunförsvaret kan då skapa små tumörer eller börja arbeta mot sig själv och orsaka autoimmuna sjukdomar. Sara var förkrossad och hade svårt att ta in allt hon fick veta, är det verkligen brösten som orsakat det här? Och varför hade ingen pratat om detta tidigare?

– Jag älskade mina bröstimplantat, som jag har kämpat, gått igenom och betalat. Det kändes helt otänkbart att det skulle vara dom, säger Sara Backlund.

Brösten eller hälsan

Året var 2019 och Sara var mitt uppe i planering inför sitt bröllop. När Sara berättade om vad hon fått veta för läkarna hade de aldrig hört talas om begreppet Breast Implantat Illness och kunde inte garantera att det skulle göra henne frisk. Men Sara hade redan bestämt sig för att ta ut implantaten. Det var nu brösten eller hälsan och Sara blev tvungen att ta från budgeten till bröllopet för att kunna operera ut implantaten.

– Man bör ju ha en ekonomisk plan för att ta ut dom, ifall det skulle hända något. Då det är dyrare att ta ut dom än att sätta in dom, säger Sara Backlund.

Det finns också risker när man tar ut implantaten. Inflammationen som finns i kapseln finns alltid kvar, och kapseln kan växa sig fast på lungan, så ingreppet är mycket komplicerat och dyrt, då man behöver skära bort kapseln från lungväggen. I vissa fall är det inte möjligt att få bort kapseln. Sara berättar att många hon pratat med berättat att de som hon känt att det är svårt att ta djupa andetag, att det känns som att någon ständigt står på en. Det är för att kapseln som vuxit fast på lungväggen tar emot när man andas in djupt.

Men Sara kände hopp för att det kunde vara detta som var problemet och att hon kanske kunde bli frisk.

Privat bild på Sara Backlund som precis vaknat efter ingreppet.

Efter ingreppet 

När hon vaknade kändes det skönt. Hon kände sig lätt, det gjorde inte ont, det spände inte och tryckte inte. Synen var klar, och hon hade inte ont alls. Under natten svettades hon mycket och behövde gå på toaletten flera gånger. Något hände med kroppen så fort implantaten var ute och när hon vaknade på morgonen hade hon finnar över hela ansiktet och brösten. Det var kroppens sätt att rensa ut. Efter den dagen har allt känts bra, och Saras rädsla för hur hon skulle se ut efter att implantaten försvann och hon blev positivt överraskad.

– Kroppen är så cool, den fungerar så fantastiskt och huden drar ihop sig, så det blev faktiskt fint, säger Sara Backlund.

Privata bilder från Sara Backlund före och efter implantaten.

Efter några veckor kom hon tillbaka till sin vardag, och istället för att vakna med ett nytt problem varje morgon så var det ett problem mindre. Det enda problemet som kvarstod var att köpa en ny bröllopsklänning, då den hon redan köpt var måttanpassad.

– Men jag mådde ju så dåligt att jag hade ju inte kunnat gifta mig om jag hade haft kvar implantaten ändå, säger Sara Backlund.

“Tiden man känner sig snygg är inte värt tiden man är sjuk”

Det som oroar Sara idag är att hon senare fick veta att kapseln inte gick att få ut under ingreppet och därför alltid kommer finnas kvar i kroppen. Sara tänker på alla de som inte fått besvär ännu och som kanske kommer få besvär senare i livet. När hon tänker tillbaka säger hon att alla de stunder och år man känner sig snygg, fin och självsäker inte är värda tiden man är sjuk, mår dåligt eller oroar sig. Hon vill varna andra som har eller funderar på att göra bröstimplantat och sprida budskapet. Sara spekulerar också kring de andra behandlingarna som finns att göra idag, som fillers till exempel – då det är samma tillverkare som hennes bröstimplantat, känner hon sig även skeptisk till de skönhetsingreppen.

Bilder från Saras Instagramkonto.

Idag driver Sara ett Instagramkonto med nästan 8 tusen följare där hon delar med sig av sin kreativitet och hennes intressen som mode, shopping, inredning och diy’s. Hon fortsätter också att sprida budskapet om Breast Implant Illness och önskar att hjälpa andra genom att dela sin historia. Saras Instagram hittar du här.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.