Sandra Malmberg: “Det är i kriser som möjligheter skapas och framtidens affärsmodeller accelereras”

Sandra Malmberg
Sandra Malmberg, Investment manager  EQT Ventures.

Sandra Malmberg är Investment manager på  EQT Ventures och leder investmentbolagets investeringar i Norden och Baltikum. I en intervju berättar hon om året som varit, sina julplaner och tipsar om att reflektera och ta vara på möjligheten att förändra livet.

Hur har din höst och vinter sett ut?

— Givet omständigheterna har jag haft en bra höst. Jag och min fästman har flyttat ut till vårt nya trähus i skogen, där vi spenderat mestadels av vår tid. Istället för att gå på events, aw och resa i jobben, har vi spenderat tid i naturen, lagat mat över öppen eld och byggt varsitt hemmakontor i huset. Sen har det självklart blivit en hel del jobb när kontoret flyttat hem.

Vad är julkänsla för dig? 

— Att samla familj och vänner, och prioritera tid tillsammans. Tillsammans med mina vänner har vi som tradition att kicka off julen med en weekend till Orsa där det blir längdskidor, varm choklad, spel framför brasan och ofta den första snön. Sedan har vi såklart det årliga pepparkaksbaket med släkten där vi lottar ut en som får gissa temat för det kommande året. Förra året var det min kusins tur och han sa “händelsernas år”.

Hur spenderar du julhelgerna detta år?

— Normalt sätt hade vi haft familjen, kusiner, farmor och mormor, ja hela släkten över, men i år får vi förmodligen vara kreativa och fira julen på annat sätt. Kanske blir det en virtuell jultomte, julmat i 3D och julfirande över plattformar som Wonder, Zoom och Houseparty.

Kan du tipsa om något alla borde se eller göra?

— Reflektera. Nu när livet på många sätt vänds upp och ner så finns möjligheten att förändra livet. Vad får du energi av och lägger du tid på det du värderar? Ett exempel är karriärvalet, där vi ofta lägger mycket av vår tid och energi. Under Corona så har de flesta lager av jobbet skalats av, så som kontor, kollegor, resor, och kärnan av jobbet är det som finns kvar.

Då är det en bra tid att reflektera om det är vad du vill göra framöver. Om ja, toppen, om inte, lägg upp en plan hur du ska förändra din situation.

Hur har detta året påverkat dig som yrkesperson?

— På EQT Ventures har vi fått anpassa oss till omgivningen precis som våra starts-ups. Första tiden efter utbrottet så spenderade vi mestadels av vår tid till att stötta våra existerande portföljbolag, och efter dess har vi investerat i samma takt som vanligt.

Vi har haft tur då vi är vana att jobba remote. Dessutom har vi haft möjlighet att vässa våra virtuella skills ytterligare, exempelvis när det kommer till att skapa relationer med team som vi potentiellt vill investera i, men inte kan träffa IRL. Vi har helt enkelt fått hitta nya sätt att lära känna varandra, bedöma styrkor och svagheter, förstå gruppdynamik, företagskultur och om vi har en bra kemi.

Det är spännande att tänka vad det gör med en hel bransch, när man inte är beroende av att vara nära varandra geografisk för att investera.

Hur har pandemin påverkat din bransch och hur tror du att det blir på sikt?

— Självklart har det skakat om förutsättningarna, där vissa industrier och bolag gynnas och andra inte. Det som är spännande med start-up branschen är att det just är vid såna här tillfällen som det skapas nya möjligheter för innovation och framtidens affärsmodeller accelereras. Se exempelvis på de bolag som startades efter 2008, så som Slack, Instagram, Uber och Pinterest.

Det är i kriser som det skapas nya möjligheter för innovation och framtidens affärsmodeller accelereras.

— Vi har redan sett hur Hopin, en plattform för online event, gick från $0 to $20 miljoner i omsättning på 9 månader och därmed blivit en “dubbel unicorn” med värdering över $2 miljarder. Jag ser fram emot att se liknande resor inom andra industrier som gynnats av effekterna av Corona, exempelvis inom värdekedjan för food delivery. Där har vi precis gjort en investering i Curb, ett så kallat “dark kitchen” med matkoncept designade för hemleverans.

Hur brukar du tänka när det ser ”som värst” ut?

— Att zooma ut, och se på situationen utifrån. Brukar jämföra med att ställa sig mitt i en motorväg eller att stå utanför och titta på. Ställer man sig mentalt utanför är det lättare att se helheten och ta bättre beslut.

Sen brukar jag också prata med den “80 åriga versionen av Sandra” som jag kan fråga “hade det här varit något jag tyckt varit viktigt som 80 åring”. Ofta är svaret nej för småsaker man kan stressa upp sig kring i vardagen, och ja för allt som har med relationer, hälsa och värderingar.

En 80 åring på axeln kan hjälpa till att ge perspektiv.

Vad är din målsättning för 2021?

— Att jobba för att öka, hjälpa och förhoppningsvis investera i mer underrepresenterade startup team. Det är det jag älskar mest med mitt jobb, att ha möjligheten att påverka framtidens ledare och framtidens företag.

Sandra Malmberg
Beskriv dig själv med en mening
Nyfiken-som älskar att ställa frågor som börjar med “varför” och “hur”?

Vill du läsa fler intervjuer? Klicka här!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.