PR-geniet Carolina Gahn: Från musa till entreprenör och barnboksförfattare

Carolina Gahn är en av Sveriges PR-drottningar och idag även aktuell som barnboksförfattare. Hon har ofta blivit kallad partypingla och socialt geni, och var ett tag känd som Kanye Wests svenska musa. Idag lever hon livet som entreprenör och som den moderna kvinnan. Vi träffar henne för en intervju där hon öppnar upp sig om valet att bli egenföretagare och hennes ständiga utmaning att känna sig tillräcklig.

Carolina startade egna PR-byrån Gahn Fishing PR för fyra år sedan efter många år inom mediabranschen där hon jobbade för stora kunder som Byredo, Rodebjer, Hotel Skeppsholmen och Ett hem. Klivet till att bli egenföretagare var ett relativt enkelt val och idag består hennes liv av roliga jobb, resor och en hel del hundhår. Carolina älskar nämligen hundar och har nästan alltid den franska bulldoggen Lillebror vid sin sida som hennes trogna följeslagare.

Carolinas franska bulldog Lillebror. Foto: Maja Brand

Men att vara egen innebär också mycket eget ansvar som stundtals kan kännas stressigt. Något som Carolina hanterar bäst genom att omge sig med hennes underbara vänner och stora familj.

Som egenföretagare och “modern kvinna” – vad skulle du säga är det positiva samt det negativa med det “moderna livet”?
– Det positiva är ju förstås att man sätter sin egna agenda och kan jobba enligt sina “egna” mallar och mål. Jag kan resa när jag vill och kan ofta anpassa mig efter mina egna behov utan att be om lov från någon annan. Så länge jag levererar bra resultat i tid till kund så kan jag göra det på mitt sätt helt enkelt och det älskar jag.

Det är en fantastisk frihetskänsla men som självklart kommer med ansvar och disciplin. Jag är stolt att jag vågade starta eget trots en massa osäkerheter och jag har kommit till den punkten i livet där jag inte tar mig själv på så blodigt allvar längre.

Det negativa
– Det negativa är den eviga stressen att se till att det är ett konstant flöde av uppdrag och inkomster varje månad. Första åren tog jag inte ut lön men nu måste jag det. Jag brottas ständigt med om man är galen eller smart som startat företag i Sverige.

Jag känner ofta att jag inte räcker till och får dåligt samvete när jag inte överlevererar i uppdrag.

– Jag var tidigt väldigt ivrig till att jobba mig uppåt och knyta kontakter. Vilket är superbra när man bygger upp ett nätverk. Men det tar också på krafterna när man ska förvalta varenda relation. Jag har märkt att många relationer kan vara ganska oviktiga och det finns risk att man glömmer bort sig själv och sina riktiga vänner när man lägger energi på fel relationer.

Ångrar du något i din karriär hittills?
– Nej, jag ångrar inget eftersom jag lärt mig mycket mina misstag. Jag tror det är viktigt att inte ta sig själv på för stort allvar. Be om ursäkt, rätta misstagen och gör annorlunda i framtiden helt enkelt.

– Mitt problem har varit att prioritera och sätta egna gränser och jag insåg lite för sent att jag varit på tok för naiv. Det märkte jag till exempel när jag jobbade i modebranschen. Men jag älskar att åldras och kolla tillbaka på den tiden och kan idag garva åt min eviga energi som jag hade för typ 10 år sedan. Jag var en typisk ”yes”-woman.

Jag är glad att jag inte längre är samma Duracell-kanin som jag var när jag började i PR-branschen. Samtidigt är jag väldigt tacksam för det jag byggt upp. Utan den lilla, ivriga Carolina hade jag aldrig varit där jag är idag.

Carolina och Lillebror hemma i köket. Foto: Privat

Du har tidigare sagt att du brottats med känslan att känna dig tillräcklig. Hur har du lärt dig hantera det?
– Åren innan jag startade eget hade jag någon slags ”identitetskris” där jag var vilsen. Jag var ung och ville leva det “perfekta” livet. Stressen att låtsas som allt var bra tog hårt på mig och min självkänsla. Men jag tog mig ur den jobbiga perioden, slutade dricka en lång period och gick i terapi. Konsekvenser är nödvändiga och jobbiga men man är så mycket starkare än man tror och efter ett tag behöver man ta sig i kragen, sträcka på ryggen och inse att man är en vinnare oavsett.

Mitt största problem har hela livet varit skam och ångest. Det är så fruktansvärt onödigt och plågsamt att skämmas i onödan och dessutom begrava det inom sig.

Hur skulle du beskriva din vardag idag?
– Jag känner mig lyckligt lottad att få vara min egen chef och att varje arbetsdag är olik den andra. Jag är väldigt nyfiken av mig vilket har gjort mig driven och målmedveten i mitt liv, annars hade det varit svårt för mig att vara egen. Nuförtiden är vardagarna rätt lugna vilket gör att jag kan kombinera mitt arbete med träning och tid för mig själv.

Förut var jag extremt social och hade hela tiden olika möten och sociala events inbokade nästan varje dag. Nuförtiden prioriterar jag egentid och får leva lite på gamla meriter när det kommer till mingel och nätverkande, haha!

Aktuell med egen barnbok
Just nu är Carolina aktuell som publicerad författare med barnboken “Lillebror på Äventyr“, som precis blev utvald av Kulturrådet och därmed får distributionsstöd till alla Sveriges bibliotek. Ett bra betyg som innebär att boken blir tillgänglig för alla.

Carolina signar exemplar av sin succébok “Lillebror på äventyr”. Foto: Press

Vad inspirerade dig till att skriva en barnbok?
– Inspirationen är såklart Lillebror som boken handlar om. Min dröm har alltid varit att få skriva en barnbok och när Katarina Ekstedt från Triumf Förlag frågade mig om jag var intresserad så svarade jag förstås ja. Jag älskar att ha mitt barnasinne kvar och att jag fått använda det till att skriva en bok, som nu kommer att finnas på alla bibliotek! Jag är minst sagt väldigt glad för den milstolpen i livet.

Vad gör du när du inte skriver barnböcker?
– Jag jobbar med massa olika PR-kunder. Jag har bland annat nyligen jobbat med modeföretaget Cellbes och deras fantastiska programserie “Modell för en dag” där dom castar vanliga kvinnor som får agera som modeller i kampanjen #viärcellbes! Det har varit ett fantastiskt kul uppdrag som lanserades i förra veckan.

Jobbar också med två start-ups som, enligt Carolina, kommer att förändra världen
– Den ena är ett koncept med vattenmoduler/öl-bryggerier i Östafrika och den andra är en app där idén är att koppla samman eldsjälar med finansieringar. Till exempel kan någon som jobbar för att hjälpa utrotningshotade djur eller utsatta barn kopplas ihop med människor runt om i hela världen som vill hjälpa till att finansiera sådana projekt. De är båda väldigt spännande företag som jag lovar ni kommer höra mer om i framtiden.

Inte lagt mingelhatten helt på hyllan
Carolina har inte helt lämnat mingellivet och jobbar fortfarande ganska regelbundet med att ordna kundevent. Just nu planerar hon ett event för en fotobok om 90-talets klubbkids med Stefan Holm. Hon planerar också ett modeevent med MalinDarlin, ett klädmärke som vännen Malin Jefferies startat och som producerar vackra cashmere-plagg.

En eklektisk blandning av kunder och uppdrag, precis som jag vill ha det!

Med tanke på event och fester – vi måste bara fråga! Hur kommer det sig att ryktet säger att du varit Kanye Wests svenska musa?
– Haha jag visste att ni skulle fråga det! Jag träffade Kanye när jag arbetade för Modinåkerlind. Min chef ringde mig en fredagskväll som sa att jag måste infinna sig på Teatergrillen. Väl där mötte jag Kanye och hans högra hand Virgil Abloh, som jag sedan drog med mig ut på stan. Killarna hade planerat att stanna två dagar men blev kvar i tio – och sedan var de tillbaka redan två veckor senare. På den vägen var det, säger Carolina och skrattar.

Till sist, vad har din hund Lillebror för roll i ditt liv?
– Lillebrors närvaro och att jag tvingas ta ansvar för honom har varit väldigt bra för mig och gjort mig till en bättre människa.

Många tycker säkert att jag är en barnslig och hundgalen människa men jag har hittat en trygg punkt i mitt liv och det är bland djur.

Carolina Gahn driver egna PR-byrån Gahn Fishing och är aktuell som barnboksförfattare.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.