Lovescam – nya tidens kärleksbedrägerier

Supernätverkaren och influencern Nina Jansdotter är aktuell med senaste boken “Love Scam – nya tidens kärleksbedrägerier”. Är du själv flitigt uppvaktad av en snygg amerikansk militär på sociala media? Risken är att du också är drabbad.

– Som supernätverkare och influencer blir jag utsatt för många försök, berättar Nina Jansdotter. Jag började spela med för att lära mig hur de skriver och vad de gör för att locka någon i fällan. Det är så stor omfattning, en ”industri”, med människor som har som yrke att sitta och bedra personer. Då ville jag lära mig vad de gör och började scamma (lura) dem tillbaka. Nu skulle jag kunna bli världens bästa scammer, för jag vet ju precis hur de gör! Och det lär jag ut i boken. För kan jag bara rädda en person…

“You have to work on your scammer’s skills”

– En gång sa jag faktiskt ”Men du, jag tror att du är en väldigt trevlig kille. Jag tycker att du ska skaffa ett annat jobb eftersom jag tror att du har en positiv personlighet och det här kan väl ändå inte vara någonting?” Där går min vilja att coacha in. Samma sak när något är en uppenbar bluff. Då säger jag ”You have to work on your scammer’s skills”. Jag är så mästrande att jag måste ge dem uppsträckningar för att de är dåliga på sitt jobb. Jag är yrkesskadad, säger Nina Jansdotter och skrattar.

Fler ska våga prata

– Om jag berättar vad vanligt det är, hur duktiga bedragarna är och vilka mekanismer som ligger bakom, behöver de drabbade inte känna sig som jubelidioter, konstaterar hon. Men jag hoppas att fler ska våga börja prata om det, för när vi pratar, delar erfarenhet och information, försvårar vi för bedragarna.

De flesta lider brist på kärlek och bekräftelse. De kanske är singlar och vill träffa någon, har ett kärlekslöst förhållande eller ett jobb där de inte blir speciellt uppskattade. Kärlek och bekräftelse är något vi människor längtar efter. När erbjudandet kommer kan det vara svårt att stå emot. Tyvärr har många fått erfara att den typen av spänning har varit kostsam.

– Pengarna kan vara sin sak. Men jag har precis pratat med en kvinna som har skickat över 600 000 kr. Hon är 65 + och har varit en snäll person som velat hjälpa till. I stället har det blivit helt galet. Men det är inte bara det. Hon har ju helt förlorat tilliten till människor, trodde att hon träffat drömprinsen och gett mycket av sig själv. Hon har hoppats att han skulle komma hit och leva lycklig för resten av livet med henne. Och så var det bara någon som hade lagt hundratals timmar på att bedra henne.

Tecken på bedragare

 • Änkling eller skild men har varit lyckligt gift. Hustrun kan ha dött antingen i cancer eller i en tragisk bilolycka.
 • Barnlös eller högst ett barn, i tonåren eller äldre.
 • Profilbilden är tilltalande men oftast finns bara två-tre bilder.
 • Profilen är oftast nystartad.
 • Få vänner eller dold vänlista.
 • Profilen är ovanlig eftersom det inte finns några vanliga bilder.
 • Amerikansk militär eller ingenjör.

Så agerar profilen

 • Profilen är väldigt bekräftande.
 • De blir snabbt förtjusta i dig.
 • Du får väldigt mycket beröm och många intresserade frågor.
 • De ber ganska snart om hjälp med pengar.

Skribent: Marie Hagberg

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.