Julia af Robson – den lekfulla konstnären och professionella livsnjutaren

Julia af Robson är konstnären som bäst kan beskrivas som en professionell och kreativ livsnjutare. Vilket inte bara speglas i hennes konst utan även hennes syn på livet. När hon inte målar så jobbar hon som teamleader på Odd Molly, är nyförlovad och ständigt på upptäcktsfärd. Här berättar hon om drivkraften till att måla och hur man genom komik får allt att bli lite bättre.  

Vi träffar Julia i hennes lägenhet som är inklädd med tavlor som lyser av lekfullhet, härliga former och spännande färgkombinationer. Samma känsla får man genomgående i lägenheten och det känns som att det finns en historia bakom varje tavla. Hon berättar om bakgrunden till att hon började måla.

– Jag har alltid målat mer eller mindre men intresset började främst när jag började på Moderna Museets konstskola som liten. Där fick jag chans att utveckla min fantasi på ett lekfullt och kravlöst sätt.

Katalysatorn blev när min pappa gick bort 2013. Han har alltid uppmuntrat mig att fortsätta måla. Jag var klar med mina studier och visste inte vad jag skulle göra med mitt liv så jag hyrde en ateljé, målade och hade en utställning i hans ära.

Efter det fortsatte Julia måla och ha fler utställningar. I samband med den första utställningen skaffade hon sig även en konstnärlig mentor som blev ett stort stöd och hjälp för utvecklingen.

Julias lekfulla konst har uppmärksammats av den italienska vinproducenten Cantina Volverino, vars viner finns att beställa eller dricka på Trattoria Montanari i Stockholm.

Julias konst utstrålar lekfullhet och stor fantasi. Vi frågar var hon får sin drivkraft ifrån.
– Min huvudsakliga drivkraft i mitt konstnärskap är min spontanitet och min egen fantasi. Om man tillåter sig själv att vara spontan så kan målningen upplevas mer verklig, ocensurerad. I mitt bildspråk så undersöker jag färg och form på vad som kan beskrivas som en naiv, figurativ, abstrakt och ibland illustrativ stil. Jag försöker skapa och utforska olika karaktärer som kan vara djur eller människor.

Jag fascineras av imperativa känslor som kärlek och hat. Ofta har jag en uppfattning om en person eller ett djur vars karaktär intresserar mig, men när jag väl börjar måla, blir det inte alltid som jag tänkt mig från början.

– Mönster och figurer reagerar och kommenterar varandra. Färgen är viktig men underordnad grafiken som ofta dikterar bilderna. Jag inspireras av konstnärer som Picasso, Miró, Matisse, Chagalle, Niki de Saint Phalle och Marie-Louise Ekman. Bra konst ska suga in dig i en annan värld, väcka någon känsla, vare sig det väcker något lustfyllt eller kanske något hemskt.

Var brukar du måla någonstans?
– Nu har jag min ateljé i Värmland men letar även efter en ny ateljé i Stockholm. Det är dock bra att vara i Värmland för där finns inte lika många frestelser i form av exempelvis AW:s med vänner och dylikt som i stan, vilket gör det lättare att fokusera.

Julia utanför sin ateljé i Värmland.

Var kommer konsten ifrån som du har på väggarna?
– Jag hade en tanke om att ha ett litet minigalleri hemma dit folk kan komma och kolla på konst hemma hos mig så för tillfället är det mest min egna haha. Men jag har även en liten etsning av Lerin, grafiska blad av Miro och Edelmann. Min favorit hemma är dock en drömsk tavla av en okänd konstnär föreställande en hand som håller i en molngrupp med en himmel i bakgrunden. Väldigt poetisk och fin! Jag är för tillfället på jakt efter ett stort fint fotografi också men har inte hittat rätt än.

Vad gör du annars, förutom att måla?
– Jag jobbar som teamleader för Odd Mollys webbshop. Sedan försöker jag umgås så mycket jag kan med min fästman och mina vänner! Jag försöker också resa så ofta jag kan. Längre resor ger mig ofta inspiration, både i livet och i min konst. Det är inspirerande att se andra kulturer och träffa nya människor. Man får perspektiv på saker och ting. Det känns viktigt att zooma ut från sin lilla bubbla då och då.

Du brukar beskrivas som en professionell livsnjutare. Hur är man bäst som sådan?
– Ta varje tillfälle i akt att göra ditt liv mer njutningsbart, även om det är en grå tisdag. Jag tycker det känns så deppigt att bara leva för helgerna. Unna dig något du mår bra av varje dag! Det behöver inte vara något märkvärdigt utan kan vara allt ifrån ett telefonsamtal med en god vän, en headbang, ett ostron, en glass, ett glas rödpang – vad som helst som får dig att må bra.

Och framförallt – skratta så ofta det går! Även i mörka stunder kan man hitta något komiskt i det hela som gör det lite lättare att leva.

Julia3
Följ Julia af Robson på Facebook och Instagram. Fler verk och kontaktuppgifter finns på hennes webbplats.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.