Fotografen Pamela Hanné: ”Det är viktigt att ge sig tid för kreativitet”

Pamela Hanné startade eget företag redan när hon var 19. Sedan dess har hon alltid gjort det som är kul och känns rätt i magen. Idag arbetar hon som fotograf och är aktuell med en ny utställning på Lydmar Hotel i Stockholm.

Att hon skulle bli just fotograf var aldrig något Pamela Hanné drömde om. Istället kom fotograferandet på köpet efter många år i modebranschen, där hon bland annat arbetade som stylist och med allt från modemagasin som Elle till världsartister som Robyn.

När insåg du att du ville bli fotograf?
– Jag insåg nog att jag ville bestämma hela vägen. Den som väljer vinkel, den som väljer ut bilderna. Jag ville vara den som hade sista ordet. Redan som liten tänkte jag mycket på färg och form och har alltid varit väldigt kreativ och vågad. Så det har ändå alltid känts som ett naturligt steg för mig att även fotografera, förklarar hon.

Berätta om din senaste utställning
– Den är på Lydmar Hotel i Stockholm. Ett tjugotal tavlor hänger runt om i foajén och sedan hänger två stora i sviterna. Det är underbart att få hänga mina tavlor i en sån härlig miljö. Det känns viktigt att hitta rätt plats till sina verk och just Lydmar känns hundra. Jag har fått många glada tillrop och komplimanger och det är superkul att även många från utlandet har köpt konst, eftersom de sett det på Lydmar. 

Pamelas fotokonst finns just nu att ses på Lydmar Hotel. Utställningen visas till och med den 17 november.

Vad inspirerar dig?
– Åh! Allt!! Kan man säga det? Haha. Men på riktigt så är allt från ett träd till en bra film väldigt inspirerande. Bilder som jag känner för att plåta “poppar” ofta upp i huvudet. Oftast vet jag inte vart de kommer ifrån. Men det kan vara alltifrån en fin plats eller riktigt ful plats, till någon ball människa jag möter.

– När jag är för stressad så är det svårt att få fram den delen av hjärnan. Meditation och att vistas i skogen är då väldigt bra ”vardagsmat” för inspiration.

Jag blir mest kreativ när jag reser och får uppleva saker. Det är viktigt att ge sig tid för kreativitet.

Hur kom det sig att du valde att skildra kvinnor?
– Min tanke bakom varje bild är alltid vad jag själv tycker är vackert och känner för under just den perioden. Jag älskar den kvinnliga kroppen och dess former och jag vill även uttrycka en frihet i mina bilder. Fri från måsten och fri från ägande.

En slags naiv “forever young-känsla”. Det är väl en sorts feminism antar jag. Att jag dras till den självständiga, fria kvinnan i mina bilder. 

JOYRIDE ”Life is a journey. Enjoy the ride”.

Hur skulle du själv beskriva din konst?
– Mina konstbilder kommer alltid med ett citat som beskriver känslan och bilden. Den kan såklart vara olika för mig och betraktaren, men hela vitsen med konst är att skapa känslor. Jag vill alltid vara positiv i mina uttryck och kunna se det fagra och finurliga i varje bild. 

Känner du att du har hittat din egen stil och vem du är som fotograf?
– Mitt intresse för att skapa och bygga upp en bild med alla de olika verktyg jag besitter, såsom smink, kläder, rekvisita, foto och bildredigering gör att jag inte bara blir unik i branschen utan även kan göra bilden precis så som jag själv vill ha den. Själva fotograferandet är bara en bit av pusslet.

– Fotodelen är bara en bit av pusslet. Så ja – jag skulle nog säga att jag hittat ”min väg” eller i alla fall börjat att göra det. Jag har alltid följt vad mitt hjärta bultar för, och det har lett mig dit jag är idag – även om vägen dit inte varit helt spikrak.

Som en av mina bilder säger, ”Fuck Straightness, I see straight around the corner”.

FUCK STRAIGHTNESS “I see straight around the corner” och FEMME FATALE “She will hypnotise you”.

Vad händer för dig framöver?
– Jag röjer bland jobb och projekt för att kunna lägga mer tid på just konsten. Även om det är en tuff bransch att komma in i, eftersom jag inte plåtat Kate Moss och David Bowie! Men jag håller på att hitta min egen väg och jag kommer satsa mer utomlands då jag får mer och mer förfrågningar både från övriga Europa och USA, vilket är väldigt spännande att se vart det leder. En stor utställning i USA skulle vara sjukt kul! 

Om du fick välja en person, vem som helst, att få fotografera, vem hade det då varit?
– Här borde jag ju säga något riktigt kulturellt och genomtänkt, men jag tror jag måste säga Beyoncé! Hon är riktigt ball tycker jag. Stark och sjukt vacker. Det låter kanske cheesy, men det är henne jag helst dansar till.

Mitt favoritcitat just nu kommer från henne: ”suck my balls”! Att som kvinna säga så till en man säger en hel del om styrka och maskulinitet. 

FOREVER YOUNG ”Die young, as late as possible” och MOUSE “I can, therefor I am”.

Vilka andra fotografer har du som dina förebilder?
– Om vi pratar en fotograf inom fotokonst skulle jag säga Rodney Smith. Han hade ett fantastiskt bildspråk. När det gäller stil och kreativitet skulle jag säga stylisten Beatrice Åkerlund, fotografen Ellen Von Unwerth, samt regissören och fotografen Johan Renck som några exempel. Men det finns ju tusentals otroligt duktiga kreatörer som man blir inspirerad av varje dag.

Säg någon man borde följa på Instagram!
– För kreativitet: @jetmour, @bcompleted och @ellenvonunwerth. För att ”twist your mind a bit” skulle jag rekommendera @bizarredoctor

WILD WOMAN ”Love her, but leave her wild” och NEVERLAND ”Second star to the right”.

Vilka är dina bästa tips till någon som drömmer om att bli fotograf?
– Hitta en bra mentor. Det behöver inte vara just en annan fotograf, utan bara någon som du respekterar och som vill hjälpa dig att bli ditt bästa jag. Sedan är det viktigaste av allt att våga satsa på det man tycker är kul! Det låter klyschigt. Men det är egentligen bara så enkelt. På ett eller annat sätt kommer man dit ändå.

– Gillar man något väldigt mycket är man antagligen bra på det. Ju mer du vågar desto snabbare är vägen dit. Och glöm inte att alla stopp, jobbiga situationer och varje möte är viktiga.

Och sist men inte minst, var snäll och trevlig mot alla du jobbar med. Varje människa och djur fyller en uppgift och förtjänar respekt.

Pamela Hanné skildrar starka kvinnoporträtt som blandas med konstfoton där hon låter betraktaren glimta in i en skön och härlig värld. Hon är representerad av The PhotoGallery.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.