Exklusive intervju: Caroline Winberg – mer aktuell än någonsin

Foto: ELLE Finland

Vi har träffat supermodellen Caroline Winberg för en intervju där hon berättar om sin karriär, kärleken till sonen Casper, sitt nygamla liv tillbaka i Sverige och reflektionen över ojämställda mönster.

Caroline Winberg är en av Sveriges främsta modeller genom tiderna, med ett ansikte som hela världen känner igen. Vi möter henne på ett café i Stockholm och märker snabbt att Caroline är en opretentiös och glad person med hög arbetsmoral, mycket kärlek till sina vänner och älskar livet som mamma. Vi kommer in på hennes bakgrund och att hon hunnit med nästan två decennier som toppmodell i världens metropoler.

Vem är Caroline Winberg, personen bakom en av världens främsta supermodeller?

— Oj haha svår fråga, men jag tror att folk ser mig som en glad och sprallig person. Jag har svårt att sitta still, älskar att sporta och vill ständigt hitta på nya saker. Min son Casper har också blivit en stor del av min identitet, han är med mig vart jag än går eller reser.

Caroline är född och uppväxt i Stockholmsförorten Sollentuna, men har under de senaste 18 åren spenderat mesta tiden utomlands. Hon har varit bosatt i Paris, New York och senast London tills hon för ett år sedan bestämde sig för att flytta tillbaka till Stockholm igen med fyraåriga sonen Casper.

Caroline Winberg har jobbat i över två decennier som toppmodell. Foto: Caroline Winbergs Instagram

Hur började egentligen modellresan?

— Jag blev upptäckt av en modellagent på tunnelbanan på väg till en fotbollsträning när jag var femton. Efter en första casting gick det ganska snabbt och jag fick först jobb i Sverige och sen Paris för bland annat Chanel couture, Armani och Dior. När jag var 16 flyttade jag till Paris och sen vidare till New York när jag var 18.

Efter det kan vi konstatera att modellkarriären fortsatte spikrakt uppåt. Två decennier senare är Caroline Winberg forfarande högaktuell i branschen och gör många stora uppdrag för magasinomslag, olika reklamuppdrag och kampanjer, och har agenturer i de flesta länder. Hon är numera bosatt i Stockholm men reser frekvent till London, Paris och New York för olika jobb.

Vad är det bästa med din karriär?

— Det bästa är nog att jag har fått se så många häftiga och vackra platser och träffat så många härliga människor. Klart att det blir en del extrema miljöer och omständigheter ibland, så som väldigt isigt, varmt och alltid väldigt tidiga morgnar, men det är också en del av tjusningen.

Caroline WInberg berättar att det kunde vara kämpigt början av karriären, med många mindre trevliga castings och känslan av att behöva tacka ja till de flesta jobb för att bygga varumärke och för att få en bra lön. Med en större ekonomisk trygghet i grunden och ett internationellt varumärke kan hon nu vara mer selektiv med vilka jobb hon tar.

— Det underlättar såklart nu när jag har barn och kan planera mina jobb utifrån vad som passar bäst för Casper och familjen.

Ibland får hon höra uppfattningen om att hon skulle spendera mindre tid än andra med Casper på grund av hennes jobb.

— Egentligen är det ju precis tvärt om. Han är med mig överallt och då jag ibland har långa dagar har jag även många lediga dagar när vi hittar på roliga saker tillsammans. Jag får ofta höra att jag kommer för tidigt och hämtar på förskolan haha.

Caroline har alltid nära till skratt, särskilt om sonen Casper är i närheten. Foto: Caroline Winberg s Instagram

Vad tror du är dina styrkor som gjort dig så pass aktuell alla dessa år?

— Jag tycker det är kul att jobba och jag gör mitt jobb. Jag träffar folk och kommer i tid, alltid i tid — mina vänner brukar kalla mig för en tidsnazi!

Sen är jag nog ganska bra på att skilja jobb från privat, jag grubblar inte så mycket. Det kanske har hjälpt mig att rikta energin till rätt plats.

Hur tycker du att branschen har förändrats?

— Jag skulle nog säga att det har blivit en mer extrem bransch, med många kringmoment. Tidigare var alla lite mer samma, ganska vanliga tjejer. Nu är det mer hets kring klädbyten och fotograferingar inför galor och events. Kändisars barn hamnar alltmer i fokus och det är mycket med Youtube, sociala medier och att ha många följare. Det är nog tur att det inte fanns när jag var yngre, då hade det blivit många knäppa videos.

Det positiva är att du kan promota dig själv mycket mer och är inte lika beroende av en agentur. Men jag tycker även synd om alla kids, nu ser alla allt live och det är lätt att någon känner sig utanför.

När du reser, ser du några tydliga samhällstrender som du tycker är oroande?

— Jag tror vi ska vara glada i Sverige över den generösa sjukvården som finns och tiden man kan ha hemma med sina barn. I London och USA kan det vara fruktansvärda förhållanden. Jag känner många kvinnor där det helt enkelt inte lönar sig att jobba. Dagis eller barnflicka är extremt dyrt och äter upp hela lönen, och du förväntas dessutom jobba till sent så du knappt har tid att komma hem innan barnen ska sova. Till slut tvingas du säga upp dig. Har du ensam vårdnad, ja då har du inget alternativ.

Det slutar ofta med en konservativ lösning, där kvinnan tvingas sluta jobba för att ta hand om barnen.

Vad är största skillnaden med att bo i Sverige igen?

— Allt är mycket lugnare och så lättillgängligt. Många av mina vänner har flyttat hem igen från att ha bott utomlands vilket är väldigt kul. I London eller New York var det ofta en 40 minuters lång resa för att träffa någon, nu finns de flesta och det mesta runt hörnet.

Caroline bor nu i Sverige men reser ofta med sonen Casper. Foto: Caroline Winbergs Instagram

Hur håller du dig i form, mentalt och fysiskt?

— Träning har alltid kommit naturligt för mig. Jag var fotbollstjej som liten och mår bra om jag tränar. Har inget strikt träningsschema men brukar blanda Barre, yoga och BeCore, det jag känner för. Tränar jag inte så blir jag skinny fat haha, vilket nog är mitt sämsta jag.

Vad klär du dig helst i?

— Helst av allt pyjamas! Så fort jag kommer hem byter jag om till pyjamas, det är det bästa jag vet! Men annars, helst jeans och en skön tröja.

Vad gör du en fredagskväll?

— Då är jag gärna hemma med folk på middag eller hos någon annan med alla kids.

The more the marrier är mitt motto!

Caroline Winberg ger tre tips för att få till en bra bild

— Ljuset är jätteviktigt, aldrig toppljus för då får du konstiga skuggor. Det är därför fototagningar oftast sker precis när solen går upp eller vid skymning. Sen gillar ju jag en naturlig look, var dig själv och tänk inte så mycket på att du blir fotad. Det är intressant hur trenden i Sverige blir mer och mer stylad, medan det är tvärtom i till exempel LA.

Vad är det bästa och det svåraste med att vara mamma?

— Jag tyckte det var ganska jobbigt i början med födseln och amning, men annars har det mest varit kul. Jag tror mycket på rutiner när det gäller mat och sömn, men orkar inte alltid ta bråken så ibland får det bli middag i soffan framför TVn.

Det bästa är att alltid ha med sig någon man älskar så innerligt och ger en förutsättningslös kärlek.

– Caroline WInberg, supermodell

Fler intervjuer? Kolla här!

Följ Caroline Winberg på Instagram där hon delar med sig av sin spännande vardag.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.