Entreprenören Viktor Lidholts nyhetsapp gör succé i USA

Viktor Lidholt, grundare Newsvoice.com. Foto: Press

Vi har träffat entreprenören och utvecklaren Viktor Lidholt som lämnade ett drömjobb på Google i Silicon Valley för att grunda nyhetsappen Newsvoice.com som demokratiserar och innoverar en traditionell nyhetsbransch.

Newsvoice.com är en nyhetsapp som skannar av och samlar in nyheter från medier världen över. Nyheterna kategoriseras, så att man som läsare kan ta del av många olika perspektiv. 

— På så sätt skapar vi en mer transparent nyhetstjänst och undviker att falska nyheter sprids, säger Viktor Lidholt grudare. Våra läsare är med och redigerar nyheterna, lite som på Wikipedia. De kan också hjälpa till att rösta upp de nyheter som är viktigast.

Idag har vi över 50 000 aktiva läsare globalt, främst i USA, men även i andra engelsktalande länder som Australien, Kanada och Storbritannien.

Var kom idén ifrån?
— Idag äger endast ett fåtal företag nästan hela den amerikanska nyhetsmarknaden och en majoritet av befolkningen har väldigt litet förtroende för massmedia. Det är naturligtvis ett jätteproblem. Utan tillgång på tillförlitlig information så faller en av grundstenarna i det demokratiska samhället. Att på nära håll under min tid i USA se hur subjektiva nyheter ersatte fakta gjorde mig mer och mer säker på att det kunde göras bättre. Så föddes idén till Newsvoice.com.

Uppvuxen med programmering
Viktor är född och uppvuxen i Uppsala och berättar att han alltid har haft ett brinnande intresse för programmering. Ett starkt minne är när familjen skaffade sin första dator, en Mac Plus.

— Då var jag 12 och började omedelbart koda spel i HyperCard. Det var ju lite annorlunda på den tiden, det fanns inget internet så jag hängde mycket i bokaffären på jakt efter nya programmeringsböcker. Jag var fast på en gång kan man säga, och det blev många sena nätter framför skärmen.

Började i Silicon Valley som spelutvecklare
— Jag hade ett par olika spelutvecklarjobb i Sverige, men har alltid också haft egna små projekt vid sidan om. Ett av projekten var ett verktyg för att bygga mobilspel. Det visade sig inte bara vara jag som tyckte det var smart. En dag fick jag ett samtal från Zynga i San Francisco, ett av världens största spelföretag med bland annat Farmville i sin portfölj.

De hade börjat använda mitt program för att bygga sina mobilspel. De flög över mig på en intervju och snart hade jag packat ihop mina saker och flyttat till USA.

Viktor Lidholt är 43 år och bor i Stockholm med sin flickvän. Förutom nyheter så är hans främsta intressen Lindy Hop, hänga med vänner ute i naturen och dricka riktigt gott kaffe.

— Efter ett par år på Zynga blev jag handplockad av en startup, eftersom alla deras kunder använde mitt program för att bygga sina spel. De gav mig ett team på tio utvecklare, så det var ju verkligen ett drömjobb. Tills de fick slut på pengar och sålde mig till Google, för i Silicon Valley är tydligen bra utvecklare som professionella fotbollsspelare.

Silicon Valley är ju känt som världens tech-mecka. Är det lika tufft på Google som man kan föreställer sig?
— Det är stenhårt att komma in på Google, mer än två miljoner söker jobb där varje år. Jag gled ju in litet på ett bananskal och det var kanske inte egentligen mitt första val att jobba där. För många andra utvecklare är det drömjobbet. Det är väldigt hög nivå, vilket var något som verkligen pushade mig framåt.

En rolig sak, programmeringsspråket Flutter, som jag arbetade med på Google, blev det som vi har byggt hela Newsvoice på.

Vilka är ägarna idag?
— Idag är Newsvoice.com finansierat av ett antal svenska affärsänglar och Almi Invest. Det känns fantastiskt kul att ha dem med på den här resan. 

Nyhetsbranschen är ju ganska tuff med hög konkurrens. Vad är er edge för att fånga läsarna och bli lönsamma?
— Det som gör oss unika är att vi ger tillbaka makten till våra läsare. Det är de som bestämmer hur nyheterna ska se ut, något som ingen annan medieaktör gör idag. Självklart är kvalitén också superviktig, vi granskar alla ändringar innan de publiceras tillsammans med både vårt community och professionella journalister.

Genom att ge tillbaka makten till våra läsare hoppas vi skapa ett mer demokratiskt och rättvist media. 

Hur ser framtidsplanerna ut?
— Vi kommer att bygga världens största nyhetsapp. Just nu jobbar vi stenhårt med att förbättra nyhetsupplevelsen för så många människor som möjligt. Vi är ju fortfarande precis i startgroparna, men det finns ingen brist på idéer och tankar om hur vi kan fortsätta att utveckla konceptet. Ibland litet för många kanske, så det gäller att prioritera.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.