Emma Wincrantz: “Jag ryser för att jag tycker att det är så kul”

Sommarintervju

Vi träffar Emma Wincrantz som har startat och driver Emma Wincrantz Interior Design. Hon hjälper privatpersoner och företag att uppnå önskad känsla i deras hem eller kontor och har uppdrag i Stockholm, London, Ligurien samt Stockholms, Sankt Annas och Roslagens skärgård. Hennes drivkraft är att skapa skräddarsydda hem och rum att trivas i, hon fokuserar på kundernas behov, smak och husets arkitektur. Därav blir varje projekt unikt.

– Jag lägger stor vikt vid behovsanalys så att jag får en grundlig förståelse hur kunden vill leva i sitt hem alternativt använda kontoret baserat på verksamhetens mål, berättar Emma Wincrantz.

Hon kombinerar sin grund och erfarenhet som beteendevetare med läran om färg, belysning samt former och materials inverkan på vår hjärna och välmående. Funktionen är basen och därefter adderar hon det estetiska, på så sätt skapas ett hållbart hem och/eller kontor.

Har du något speciellt utmärkande i ditt arbete? 

Kombinationen av behovsanalys och design. Designmässigt så är bokhyllor i olika skepnader något Emma ritat en del och är något hon tycker skapar liv och trivsel i ett rum. Något som utmärker Emmas arbeten är att hon sällan jobbar med vita väggar, hon har hittills alltid jobbat med färger på just väggar och snickerier.

– För privathem (om de är fler som bor tillsammans) identifierar jag deras gemensamma och enskilda behov. I kontorsprojekt har jag stor användning från min erfarenhet som HR-chef och organisationskonsult inom kommunikation och employer branding när det kommer till att sätta mig in i bolagens mål och hur vi optimerat rummen efter verksamheten. Samt hur vi kan förstärka deras varumärke i “look and feel” både för medarbetarna och de eventuella externa besökarna, säger Emma Wincrantz.

Vad är roligast – kontor eller privata hem?

– Kombinationen helt klart! Med privathem är det så personligt och att få vara med och skapa ett drömhem. Jag ryser för att jag tycker att det är så kul. Kontor är roligt med att översätta ett varumärke och företagskultur i ett rum. Det är ju mer kommersiellt och kreativt på ett annat sätt. Jag är tacksam över att fått förtroendet att kunna jobba med båda, säger Emma Wincrantz.

Bilder från Emma Wincrantz Interior Design.

Hur hittar du din energi och inspiration?

Emma berättar att hon hämtar inspiration från möten med andra personer och när hon befinner sig i nya miljöer, hon beskriver det som att hjärnan får nya spins. Nu hämtar hon också mycket inspiration från naturen.

– Huset jag ritar just nu har som ambition att smälta in helt med naturen både på utsidan och insidan, så jag studerar nördigt alla klippor jag går på. Sen har jag börjat styrketräna efter några år i ide- låter ju som en klyscha men skulle aldrig orkat hålla så mycket igång annars. Och återhämtning, den måste planeras in, säger Emma Wincrantz.

Vad har du för projekt på gång just nu?

Emma berättar att hon ser fram emot en rolig höst, med flera bollar i luften. Bland annat kommer hon behöva anställa. Hon har ritat ett hus som håller på att byggas och befinner sig just nu i slutskedet på ett projekt på Kungsholmen. Ett kontor på 600kvm där bolaget velat förnya sina befintliga lokaler för att arbetssättet förändrats under pandemin. De ska fortsätta att jobba mer med digitala möten. Därför har Emma ritat om planlösningen med fler mini-rum för att ostört kunna ha sina möten digitalt. Emma har ytterligare projekt på gång – en orörd sekelskiftesvilla i Bromma där två badrum görs om och en bokhylla ska platsbyggas i vardagsrummet. Hon berättar att hon ser fram emot att få sätta igång med “the final touches.”

– Jag hjälper också ett annat bolag som flyttar till nytt kontor på Kungsgatan 500kvm. De har suttit på co-working ställe innan, så detta är riktigt spännande att vara med och hitta deras egna identitet på första kontoret. Det projektet drar igång med materialval och möbelval efter sommaren. Har uppstart i augusti med två privata hem med två helt olika arkitektur. Ett sekelskifteshus och ett funkis. Båda villor, det ska bli riktigt kul, säger Emma Wincrantz.

Hur har 2022 varit hittills?

– Fantastiskt kul! Det har varit fullt upp. Jag har avslutat ett stort projekt, ett privathem där vi återskapat och moderniserat en 60-talsvilla. En totalrenovering invändigt med ny planlösning, nya ytskick, nya badrum, kök och möblering. Ritade bla kökssoffa och en bokhylla. Det projektet känns som ett barn som jag snart ska släppa, säger Emma Wincrantz.

Det projektet gav Emma fler uppdrag hos familjens vänner som ville skapa nytt liv i vardagsrum, barnrum, kontor och master bed. De hade bott i huset några år men kände att de hade fastnat. Och inte nog med det så har hon också gjort ett kontor på Sveavägen i en sekelskiftesvåning där hon lagt fokus på att förstärka bolagets varumärke.

Vad har du för tips för alla som vill starta eget?

– Identifiera rädslor – tror att det finns så många grymma företagsidéer och att anledningen till att det förblir en idé grundar sig i rädsla. Så först ställa sig frågan ”om jag inte vore rädd skulle jag…” Sedan ställa sig frågan – vad är det värsta som kan hända? Bolla sannolikheten på att dessa kommer att inträffa. Buffra för de mer sannolika punkterna och våga be om hjälp! När man startat eget är ju det en stor sak i ens liv. Och de flesta i den närmsta kretsen tycker också det. Men det är inte detsamma som att alla självmant hjälper till då alla självklart har mycket med sitt eget. Så, ställ frågan om hjälp. Jag har helt fantastiskt stöd av mina vänner. Var bjussig! Detta är väl ett tips oavsett eget bolag eller inte. Var bjussig med saker du kan hjälpa andra med, så kommer man få tillbaka det, säger Emma Wincrantz.

Vad gör du i sommar?

I sommar ska Emma spendera tiden tillsammans med hennes familj och vänner i deras sommarhus i skärgården.

– Tar dagen som den kommer och drar helst ut med båten och kobbar. Jag och min äldsta har ett vad om att vi ska bada varje dag hela sommaren. Vi får se hur det går, säger Emma Wincrantz.

Tre tips att läsa/lyssna på eller se i sommar?

  • Hemma hos inredningsarkitekten på SVT play – fina intervjuer som beskriver olika sätt att jobba på.
  • Lyssna på naturen/koppla UR lurarna på springrundan. Det får min hjärna att tänka kreativt.
  • Jag ser fram emot en jazzspelning med middag på Idöborg i sommar!

Vill du läsa fler intervjuer? Klicka här.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.