Alltid lagom varmt i svenska hem om Toon Bouten får bestämma

"Alla pratar om bilar och flygplan men få pratar om värme och kyla."

Tech-veteranen Toon Bouten har varit VD för Tado sedan 2017. Nyligen besökte han Stockholm.

Omställningen till ett klimatneutralt samhälle angår oss alla. En miljöaspekt man kanske inte alltid tänker på är hur vi slösar med värme i våra hem. För att minska värmesvinnet från bostäder räcker det inte med att enbart modernisera värmepannor och använda bra isolering. En viktig länk i kedjan handlar även om att använda värmesystem på ett smartare sätt.

En tredjedel av världens energikonsumtion används för att värma eller kyla hus. När du inte är hemma behöver du inte ha det så varmt i bostaden. En grad lägre temperatur i hemmet innebär nämligen fem procent minskad energianvändning.

– Alla pratar om bilar och flygplan men få pratar om värme och kyla. Men just värme och kyla är ofta väldigt ineffektivt utnyttjat, säger Toon Bouten, VD på Tado som nyligen besökte Stockholm.

Företaget Tado startade 2011 i München och erbjuder digitala lösningar för en effektiv värme- och kylanvändning i hus och lägenheter. Tados vision är att alla hus i framtiden ska ha värme- och kylsystem som är smarta. Med deras produkter kan man säkerställa att värme- och klimatanläggningar förbrukar så lite energi som möjligt, utan att kompromissa med bekvämlighet eller komfort. Med små medel kan du styra varje värmeelement var för sig eller som en helhet för att spara energi när du exempelvis lämnar huset. Du kan även välja om du till exempel vill ha det kyligare i sovrummet och varmare i vardagsrummet.

– Med vår app erbjuder vi även en smart assistent som till exempel lär sig hur snabbt ett rum värms upp en viss tid under året beroende på väder och ställer in värmen efter det. Appen kan även berätta hur luftkvalitén är och föreslå när man bör hålla fönster stängda eller skicka dig en regelbunden rapport om hur mycket energi du sparar.

Produkterna man säljer har gjort det unga företaget till ett av Europas mest spännande just nu inom energisektorn – och har lett till investeringar från bland annat IT-jätten Amazon och elbolaget E.ON. Kanske inte så konstigt. Smarta hem-marknaden växer, inte minst de senaste åren tack vare Google och Amazons produkter.

– Nu börjar även den stora massan konsumenter intressera sig för smarta produkter och inse vad man kan göra med till exempel ljuskällor och smarta termostater, säger Toon Bouten.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Relaterade artiklar
Miljöexperten Gabriel Lundström: “Så kan du bidra till mänsklighetens överlevnad”