Viktigt att veta när du flyttar till en hyresbostad

Artikeln innehåller adlinks

När man talar om hyresbostad, så handlar det allt som oftast om en hyreslägenhet. Det är att du hyr en lägenhet av en fastighetsägare som även är din hyresvärd. Om du inte tidigare har bott i en hyresbostad, så är det inte alltid lätt att veta vad det är för rättigheter och skyldigheter du har som hyresgäst eller vad din hyresvärd får eller inte får göra.

Så därför får du här i denna artikel läsa lite mer om vad som gäller när det kommer till hyresbostäder. Det första och allra viktigaste är att du har rätt till ett skriftligt hyresavtal. Så se till att du före du flyttar, få ett skriftligt hyreskontrakt. Se även till att få en kopia på besiktningsprotokollet. Den visar då den besiktning som gjordes när den förra hyresgästen flyttade ut. Just att teckna ett skriftligt hyreskontrakt, det är viktigt och du har rätt till det, enligt hyreslagen. Ett muntligt avtal ska gälla det med, men det är svårare att bevisa.

Inflyttning

Något som ska ha skett före att du flyttar in, det är en besiktning. Det är då hyresvärden som ska kolla att den förra hyresgästen har städat samt att kontrollera om det finns skador. Dock är det inget lagkrav att detta ska ha skett. Men flyttar du in och ser skador, är det bra att säga till om det, så att det inte blir du som anses vara skyldig för det. Själva inflyttningen har du rätt att göra klockan tolv den dag hyresavtalet börjar gälla. Om denna dag är en helgdag, så är det första vardagen därefter som gäller som inflyttningsdag.

Att ta hand om lägenheten

När du är en hyresgäst, så är det din hyresvärd som är skyldig att ta hand om det underhåll som är löpande. Dock är du alltid skyldig till att vårda din lägenhet samt att du måste ersätta om det skulle bli skador under den tid du hyr. Oftast är det helt ok att måla eller tapetsera om i din lägenhet, så länge det är gjort på ett bra sätt samt att du inte valt allt för extrema färger. Det du inte får göra är bland annat att ändra planlösningen eller flytta på fast inredning.

Får hyresvärden gå in i hyresbostäder?

Ofta är det så att hyresvärden eller en vaktmästare har en reservnyckel till din lägenhet. Dock får de inte gå in oanmälda. Bara om det skulle vara en nödsituation. Dock har du som hyresgäst en skyldighet att släppa in din hyresvärd för vissa saker så som ett brådskande arbete, en nödvändig tillsyn eller för reparationer. Även för visning av lägenheten om det är så att du ska flytta.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.