Julen äga fler nyanser än rött

Tidens vansinnessnabba gång kastar oss runt hörnet och där står julen och väntar i år igen; pandemier och skakande säten till trots! Den är lika praktfull, tålig och annalkande som vanligt. Den både religiösa och sekulära högtiden bottnar för många i tradition men trender skottar intryck även på julen. Jag vill inspirera dig att både bottna och skotta där du står.

Jag drack glatt julmust i oktober och jag välkomnade julen i butiken tidigt, just för att addera värme i det allt mer ständiga mörkret. I år är jag extra benägen att göra det mysigt inomhus när restriktioner återinförs och Covid-19 påminner oss om att aldrig någonsin ta grace för givet.

Trenderna julen 2021 ser ut enligt följande

Ornament i form av metalliska väsen, halvädla stenar och historisk dekor breder ut sig i salen och lämnar inte en pinal opyntad. More is better. Här ser vi maffiga blomsterarrangemang, jakt-trofeer, läder och den venetianska maskeradmasken ligger redan dekorativt framme inför nyårsafton. Barockens basfärg är rött och brunt. Accentfärgerna för trenden är gammelrosa och mintgrön.

Den vita julgranstrenden galopperar vidare, nu med en tydlig magisk twist. Den vita granens prägel har tidigare uppfattats som frostig men är i år stolt sändebud av årets julkula-lamadjuret. I denna färgstarka omgivning spirar enhörningar, flamingos och rymddräktsklädda tomtar i fullständig harmoni. Trendvibbar från USA uppmanar oss att klä julgranen som en regnbåge med koordinerade färgkulor. Julnicorns basvärg är rosa. Accentfärgerna för trenden är babyblå och mandarin.

Den hållbara basen består utav hantverk, naturmaterial och återbruk

Denna trend är rogivande och minimalistisk. Den är närvarande och miljömedveten i allt från julklappar och dekoration till val av julbord. Skandinavens basfärger är mattvit, grått och ljusa träslag. Accentfärgerna för trenden är matt mässing och skogsgrön.

Den hetaste trenden att fira

“En lagom stor jul” där man hinner med sig själv och sina nära. Begreppet julefrid uppfattas olika men kan vi trappa ner två trappsteg i år? Att jag brinner för hållbarhet är sedan gammalt. Var femte svensk säger att de handlar fler begagnade varor i dag än för 2 år sedan. Detta visar en sifo-undersökning som Tradera och Avfall Sverige har beställt. Dessutom känner 36 procent en olust inför att konsumera nyproducerade varor. Applicera detta på julen så närmar vi oss även en fröjdefull moderjord. Genom att ta in naturen i hemmet kan du hjälpa lynnet på traven.

Skapa verklig, pragmatisk julstämning med hjälp av vår fantastiska natur. Den är inte nådig med sitt bjud. Låt den varsamt tillhandahålla granris, tall, bär, kottar, mossa och kvistar. Du gör enkelt personliga ornaments till din stilleben eller gran genom att limma kvistar till stjärnor och andra jul-former. Du behöver endast en limpistol och fantasi! Låt nötter, äpplen och annat klassiskt julgodis ligga framme och bind samman hemmet med varaktiga växter som hör julen till exempel amaryllis, hyacinter, julros och fjädersparris.

Ta fram dina ljusresurser

Vi har alla en gömma. Mixa och matcha adventsljusstakar, antika ljusstakar, lyktor och oljelampor. Ställ de i grupp på bordet, i fönstret eller i trappan. Ljusen signalerar dig harmoniskt men bestämt att varva ner. “Stump-ljusstakar” är också behjälpliga då man på ett snyggt sätt tar vara på hela ljuset!

Julen 2017 var för mig medellös

Men en julgran skulle jag ha likväl. Med inställningen att på sin höjd komma ut med belysning i handen gick jag in i ladan med doning från golv till tak. Fullständigt saligt kom jag ut med gran, juldekorationer, belysning och ja, till och med toppstjärna för 98 kr blankt. Loppmarknader är en tillgång för både oss och samhället, plus en perfekt loppis Secondhand är perfekt julen 2021. Andrahandsmarknaden får ett naturligt uppsving då nyproduktionens importer antingen lyser med tomma hyllor eller ockriga priser till följd av höga fraktkostnader.

Jag vill önska er en god jul I glädjens & samvarons tecken / Lottie Ågren Inredare.

Lottie Ågren arbetar som inredare på inredningsbyrån Skout- ett företag hon själv har grundat. De har butik i Vaxholm där de säljer egendesignade möbler, antik och ny inredning. Du kan också få hjälp med styling hemma; för att hitta en röd tråd i din inredning eller inför försäljning av bostaden.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.