Att bo i en studentbostad – allt du vill veta innan du flyttar in i en

Foto: Pexels

Som student kan det kännas väldigt smidigt att hyra ett studentboende. Då har du ofta nära till skolan och nära till dina klasskompisar, samtidigt som du slipper bo ensam och kan komma undan med helt okej bostadskostnader. För dig som student är det ofta också enklare att få tillgång till en bostad genom att ansöka om att hyra en studentbostad, det vill säga till skillnad om du ställer dig i vanlig bostadskö eller försöker hyra andra hyresbostäder.

Samtidigt är det viktigt att man tänker på att en studentbostad inte bara innebär fördelar. Utan trots att det ofta är en väldigt smidig lösning som man kan trivas med så kan ett studentboende vara ett bostadsalternativ som också innebär en del nackdelar. I denna text går vi igenom allt du vill (och bör) veta om innan du bestämmer dig för att flytta till en studentbostad!

Fördelar med att bo i en studentbostad

Som tidigare nämnt finns det såklart ett flertal fördelar med att bo i en studentbostad, det framförallt om man upplever att det är svårt att få tillgång till andra hyresbostäder då man är student. Studentboenden är anpassade för just studenter, vilket gör att de ofta passar väldigt bra framförallt när det kommer till:

Avstånd till skola

En av de främsta fördelarna med studentbostäder är att ofta ligger placerade väldigt nära skolan, samt väldigt centralt. På så sätt är det smidigt för studenterna att ta sig till skolan från bostaden, och tvärtom, samt att ta sig till mataffärer, apotek osv. Hyr du ett studentboende är detta ofta något som underlättar väldigt mycket.

Nära till andra studenter och kompisar

I och med att studentboenden ofta är placerade intill varandra i samma byggnad har du som boende där ofta väldigt nära till andra studerande på skolan, det framförallt om du bor exempelvis i en studentkorridor. På så sätt har du väldigt nära till umgänge och kompisar även utanför skoltid vilket ofta känns både tryggt och socialt.

Foto: Pixabay

Bra planlösning

Trots att studentbostäder många gånger är rätt små är de ofta mycket bra planerade. Planlösningen är alltså framtagen för att man ska kunna maximera ytorna och ta del av så mycket som möjligt, utan att det behöver kännas för stort.

Reparationer ingår

En annan stor fördel med just studentbostäder är att allt som rör bostaden och dess underhåll, så som reparationer eller möjliga renoveringar, ingår i kostnaden. Det funkar alltså precis som vanliga hyresrätter, det vill säga att bostadens ägare står för allt nödvändigt underhåll så länge du som boende inte orsakat skadan.

Lägre kostnader

Sist men inte minst kan du som student komma undan rätt billigt genom att hyra en studentbostad. Dessa är nämligen anpassade för att just studenter ska ha råd att betala hyran, trots låg eller ingen inkomst alls. Detta skiljer sig mycket från om exempelvis skulle hyra i andra hand.

Nackdelar med att bo i en studentbostad

Visst låter det härligt och smidigt att som student flytta in i ett studentboende? Det är det absolut! Däremot är det viktigt att man även vet om de nackdelar som bostaden kan innebära, det vill säga sådana saker som man kanske inte vet om, tänker på eller som inte ens nämns för dig innan du flyttar in.

Hög hyra i relation till bostadens storlek

En sådan sak är att du i regel betalar en väldigt hög hyra i förhållande till vilken bostadsstorlek du får tillgång till, samt i förhållande till standard. Visst att planlösningen ofta är bra och att du har bra läge till skolan och andra kompisar, men i jämförelse med andra hyresrätter är genomsnittshyran rätt hög. Dock är denna storlek ofta tillräcklig ändå.

Du får inte göra några ändringar

Något annat som kan vara bra att veta om är att du som boende inte får lov att göra några ändringar i bostaden, det vill säga varken mindre eller större sådana. Här gäller precis samma riktlinjer som med vanliga hyresrätter – bostadens ägare ansvarar för bostaden och bestämmer allt som ska ske i den. Att sätta upp tavlor och liknande är dock okej.

Låg standard

Slutligen är det bra att veta om att studentbostäder ofta håller en rätt låg standard, vilket många gånger resulterar i att de kan upplevas som ofräscha och tråkiga. Samtidigt går det att hitta bra alternativ som kan funka ändå. Förvänta dig dock ingen lyx eller överdriven modernitet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.