Yoga – från andnöd till andrum

Anledningarna till varför folk börjar yoga är förmodligen lika många som antalet yogautövare. Det finns de som vill kunna knyta skorna utan att stånka, de som vill lära sig att fokusera, de som vill bli starkare, de som drömmer om att stå på huvudet, de som blivit ditsläpade av sin partner, de som lockas av yogans flertusenåriga filosofi eller de som bara vill må bättre.

Men en inte oansenlig mängd personer söker sig till yogamattan på grund av den press de upplever i livet. Känslan av oro, stress eller otillräcklighet gör att många drar upp axlarna till öronen, hastar fram genom tillvaron och känner en rastlöshet som gör det svårt att njuta av livet. Till råga på allt blir andetaget ytligare och det kan vara svårt att ta djupa andetag.

Hur kan då yogan hjälpa oss till mer andrum och närvaro?

Vaxholm Yogacenter arbetar man medvetet med att hjälpa människor att hitta närvaro, fokus och stillhet. Redan i porten in till den pittoreska gården möts besökarna av tända lyktor och vackra blommor. När man kliver in genom dörren når en doft av kryddigt te´och behaglig rökelse näsborrarna, och redan där börjar axlarna sjunka på många av deltagarna, berättar Malin Svanholm, en av delägarna på Vaxholm Yogacenter. Många väljer att komma en stund innan klassen för att ha god tid och kunna ta en kopp te´ i den mysiga tesalongen, eller bara lägga sig ner på yogamattan och sluta ögonen en stund innan klassen.

I yogasalen spelas mjuk, avkopplande musik och eftersom varken mobiltelefoner eller samtal är tillåtna inne i salen finns det utrymme att sakta ner och vända sig inåt. Genomgående för alla yogaklasser, oavsett om de är mer dynamiska eller lugnare, är att de guidar deltagarna till ett mjukt och stadigt andetag, till att uppmärksamma nuet och att, för en stund, släppa allt annat.

Det finns något för alla

På schemat finns förstås olika klasser att välja mellan, beroende på vad man har för behov. Det finns något för alla. Yoga för att bygga styrka, hitta balans och fokus, yoga för att bli smidigare och yoga för återhämtning. För de som verkligen behöver djup återhämtning finns flera klasser i veckan, som Yin yoga som fokuserar på att släppa spänningar och hitta stillheten i varje position, på ett sätt som involverar mindfulness. I Restorative yoga går man ännu djupare i avspänning, berättar Annika Mattson, en annan av Vaxholm Yogacenters grundare. Där guidas man av läraren till en djup, nästan drömlik avspänning, där man vilar på bolster och filtar för att hitta fantastiskt sköna positioner.

– Det är en fantastisk klass för de som är stressade eller upplever att de har andan i halsen, säger hon. Inför helgen är det också många som väljer att växla från arbete till ledighet med passet “De stress yoga.” Ett väldigt lugnt och avkopplande pass som hjälper deltagarna att gå ner i varv.

Vaxholm Bliss

På Vaxholm Yogacenter har man tagit det här med välmående och avspänning ännu ett steg
längre och skapat ett koncept som heter ”Vaxholm Bliss”, berättar Cecilia Wergeni, den
tredje delägaren. Det är ett miniretreat där deltagarna under en halvdag får möjlighet att
både yoga, avnjuta en god lunch och umgås på ett avspänt sätt i den vackra miljön. Kan man
tänka sig något bättre för att hitta andrum såväl i tillvaron, som i kroppen och själen?

Vill du läsa mer? Klicka här för att få veta hur du håller dig frisk 2022.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.