Yoga för alla i Vaxholm – Möt grundarna av idylliska Vaxholm Yogacenter

För många år sedan sågs yoga som något mystiskt och kanske lite flummigt, med ett fåtal utövare. Att yogans plats i samhället idag har förändrats är ju ingen hemlighet – men vilka är det då som yogar idag? På Vaxholm Yogacenter märker man av det ökade intresset och ser med glädje att såväl unga som gamla och vana yogisar såväl som nybörjare, letar sig in i yogastudion.

En av studions tre grundare, Malin Svanholm, beskriver det som att yogastudion är en mötesplats på många olika plan.

Vi erbjuder ett rum för stillhet och närvaro

Och under yogaklasserna lär vi ut tekniker som hjälper dig att gå inåt och möta dig själv. Många har ett behov av att sakta ner, finna ett djupare andetag och hitta fokus. Yogapositionerna ger en möjlighet att vara närvarande i kroppen men också i sinnet. Det är det som är så genialiskt med yoga, att vi tränar alla delar, såväl det fysiska som det mentala. Förutom att möta sig själv är det många som uppskattar samvaron med andra i studion. När man, som vi, är en studio i en liten stad så blir det ett härligt community här. Där både unga och gamla möts. Många kommer lite tidigare eller stannar en stund efter passet. De slår sig ner i vår tésalong för att prata om stort och smått med sin granne, sin väninna eller någon de träffat på yogapasset.”

Malin Svanholm, Cecilia Wergeni, och Annika Mattson driver tillsammans Vaxholm Yogacenter.

En vanlig förutfattad mening är att man måste vara vig för att yoga

Men den myten gäller inte alls på Vaxholm Yogacenter. ”Här är alla välkomna precis som de är”, flikar en annan av studions grundare, Annika Mattson, in. ”Många av våra yogisar har inte vågat sig iväg till en studio tidigare eftersom de trott att de måste vara vigare, starkare, kunna stå på huvudet eller något annat. I själva verket behöver man inte vara någonting speciellt alls utan det är bara att dyka upp precis som man är. Alla kan yoga, men alla ska förstås inte yoga på samma sätt. Vi har många olika typer av pass på schemat och det kan se väldigt olika ut vad vi gör, och dessutom anpassar vi efter gruppen och ger olika alternativ så att alla ska hitta rätt.”

Vid en närmare titt på schemat så visar det sig stämma. Där finns både dynamiska yogapass som ashtangayoga och hatha yoga men även lugnare pass som yin yoga och restorative yoga. Det är lätt att förstå att man hittar lugn och välmående när man ser sig om i den vackra miljön i studion. Den mjuka belysningen, de vackra golven och väggarna tillsammans med en varm doft av
kanel från téet som bjuds, gör atmosfären behaglig och rogivande.’

Workshops och kurser för alla

Utöver de lokala yogisarna så kommer också folk längre ifrån, framför allt när det är workshops och kurser på studion. Många väljer att kombinera en härlig dag i det pittoreska Vaxholm med en skön upplevelse i yogastudion. Särskilt populär är den återkommande ”Vaxholm Bliss”. Då deltagarna blir ompysslade av två yogalärare och får njuta av ett litet miniretreat med yoga, mat och vilsam miljö.

Den mysiga studion till trots så föredrar en del att yoga hemma eller på arbetsplatsen. Cecilia Wergeni, studions tredje grundare, berättar att lärarna på Vaxholm Yogacenter ofta åker iväg både till privatpersoner och till företag för att hålla yoga på plats. ”Men oavsett var yogan hålls så är det alltid viktigt att förmedla känslan av att du är välkommen till yogamattan precis som du är och du duger som du är. Yoga är för alla”, säger Cecilia.

Vill du läsa mer om Vaxholms yogacenter, spana in deras schema, eller retreats? Kolla in deras hemsida här.

Vill du fortsätta läsa? Här kan du läsa alla våra artiklar om hälsa!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.