Varför yogan kan vara ett bra alternativ mot stress

Många lockas till yogan just nu. Här svarar Synne Håkanlind, som utbildar yogalärare vid Yoga för alla i Göteborg och i Visby, på vad det är som många söker och varför yogan kan vara ett bra alternativ i vår tid.
Synne inleder med att förklara att i grunden är människans livsvillkor fortfarande samma som för tusentals år sedan. Vi behöver mat, bra luft och vatten och gemenskap. Minska stresskänslor och därmed känna behagliga känslor i kroppen. Och så vill vi också bli sedda av andra och få både tid och möjlighet att röra på oss på ett lagom utmanande sätt.

– Vi har nytta av en typ av träning som är mer komplett när det gäller att få lära känna sin egen kropp och också utvidga horisonten mentalt. Här passar yogan bra in, säger Synne och fortsätter:

– Framför allt behöver vi lugnet och stillheten som ger överblick i nuet för att ladda batterierna. Sakta men säkert har vi i väst upptäckt att yoga har denna mångsidiga träning, på ett ganska enkelt plan. Det har tagit tid för yogan att bli mainstream, men långsamt har den nu blivit tillgänglig för väldigt många fler.

Vad är det som de flesta söker?

De flesta söker nog den där innerliga kontakten med sig själva i stundernas stillhet. Den som gör att du får klarhet i vem du är och vad du vill när du inte störs av yttre intryck eller identifierar dig med alla tankar som kommer och går. När du får klarhet i vad du verkligen mår bra av så får du lättare att klara av din vardag, vad det än är du stöter på. Då har du en rak men mild kommunikation med dig själv, menar Synne.

Den kommunikationen med dig själv är den som utgör grunden till att du kan fokusera på vem du är och vad det är du behöver.
I den bästa yogalektionen får du även vägledning. Av någon som har gått igenom svårigheter och utmaningar själv. Någon som vet hur man långsamt men säkert får upptäcka den delen av sig själv som alltid finns i vila och närvaro. Du får då redskap i hur du kan återvända dit, trots att mycket i din omvärld utmanar och förändras.

Yogan är en typ av stresshantering som fungerar. Därför att din förmåga att kunna påverka och utnyttja dina inneboende förmågor växer. Alla av oss är inte alltid medvetna om detta exakt från början. Men vi känner det efterhand som vi landar och fungerar bättre och då kan vi fördjupa utforskandet om oss själva.

Det är inte bara yogaläraren som påverkar om det blir en bra stund, enligt Synnes erfarenhet. Det handlar även om elevens egens öppenhet samt att alla andra som är närvarande påverkar hela gruppen.

Det finns dock lika många olika syften med yogaträning, som det finns människor. I olika skeenden i livet kan man också söka sig till yogan, av olika orsaker.

– Vi som människor har så många olika dimensioner och ändå har vi mycket gemensamt med varandra. Det verkar glädjande nog finnas en grundläggande intuitiv förmåga hos de flesta att söka sig till det och de människorna vi trivs med, menar hon.

– Kanske detta till och med är något som är inbyggt hos oss och som säkrar vår överlevnad bättre på sikt, avslutar Synne.

Vill du läsa mer? Klicka här. Följ oss på vår Instagram @modernalivet.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.