Vad säger din puls och ditt BMI om din hälsa?

Artikeln innehåller annonslänk

Har du en uppfattning om hur det står till med din hälsa? Oavsett om du är frisk och mår bra – eller om du borde göra något för att ta hand om dig själv. Med två väldigt enkla saker kan du ge din kropp en hälsokontroll. Kontrollera om du har normal puls och beräkna ditt BMI. Utifrån båda kan du bedöma om du ska göra något för att ge din hälsa ett lyft.

Vad säger din puls om din hälsa?

Du kanske har hört det förut: att ju lägre vilopuls du har, desto bättre form är du i. Och det är också helt korrekt – och detsamma gäller din hälsa. Din vilopuls bör inte vara för hög om du vill ta hand om din kropp. När ditt hjärta slår skickas vågor av blod genom blodkärlen så att de utvidgar sig kortvarigt. Det är expansionen du känner som pulsen. Vilopulsen är alltså ett uttryck för hur snabbt ditt hjärta slår när du inte gör någonting. Pulsen mäts i antal slag per minut, och vilopulsen är bra att mäta om du vill bedöma om din kropp är hälsosam. Du kan mäta din vilopuls genom att placera pek- och långfingret på handleden. Räkna antalet slag på 15 sekunder och multiplicera det med 4. Har du låg puls eller hög puls? En normal vilopuls för kvinnor är 70 till 90 slag per minut, och för män 60 till 80 slag.

Läs mycket mer om normal puls här.

Vad säger BMI om din hälsa?

Du kanske har tänkt “Jag väger för mycket. Jag måste gå ner i vikt”. Men det är inte bra att bara titta på vikten i förhållande till hälsa. Om du ska använda din vikt till något måste den sättas i relation till resten av din kropp. Det spelar stor roll om du är 160 cm eller 2 meter lång om du väger 80 kg. Du kan sätta din vikt i förhållande till din kropp genom att räkna ut ditt BMI. Siffran ger en ungefärlig uppfattning om om du har en helt normal vikt, eller om du är så underviktig eller överviktig att det kan skada din hälsa. För högt BMI ökar risken för ett stort antal livsstilssjukdomar.

Bli ännu mer hälsosam med hög puls

Om du vill ha ett lägre BMI eller vilopuls så finns det flera saker du kan göra. Äta hälsosamt och enligt de officiella kostråden, spara in på alkohol, undvika rökning och träna varje dag. Den bästa metoden för viktminskning och för att få lägre vilopuls är dock att faktiskt träna med hög puls. Du behöver träna på ett sätt som gör att du blir andfådd. Det kan du göra genom att cykla, springa, simma eller gå i trappor.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.