Tre frågor du ska ställa till dig själv innan du tackar ja till något

Vi vill såklart alltid bemöta andra människor med kärlek och respekt. Och det ska vi göra. Men vi får inte glömma att den viktigaste personen att ha både kärlek och respekt för är oss själva. Att älska sig själv innebär också att respektera sig själv, att respektera sig själv innebär i sin tur att kunna sätta gränser.

För att kunna vara en så bra medmänniska som möjligt, som kan älska andra och se fina egenskaper hos andra människor – och för att kunna hjälpa andra, så måste vi först och främst älska oss själva. Det låter kanske klyschigt att man inte ska glömma bort att älska sig själv. Men faktum är att det är en av våra viktigaste grundpelare för att kunna vara allt från en god vän, en god förälder, en god partner till en god kollega.

Att respektera sig själv innebär också att kunna sätta gränser. Ibland kan det vara svårt att sätta gränser, och lätt att lova saker. Vi har ofta en tendens att försöka vara alla till lags hela tiden. Vad som händer när du ska vara alla andra till lags hela tiden är att du tillslut spelar ut dig själv.  Därför bör du alltid ställa dig själv de här tre frågorna innan du tackar ja till något.

Har jag tid?

Det kanske låter egoistiskt att du ska behöva tänka efter om du har tid för någon annan. Men sanningen är att det faktiskt är tvärtom. När du bestämmer dig för att du har tid så ska du kunna vara närvarande och göra saker fullt ut, även om det så bara är en fika. En fika med en vän på stan känns ju enkelt att klämma in i veckoschemat. Men ställ dig ändå frågan först “har jag tid?” och känn efter. Hellre att det blir en fika nästa gång istället där du kan vara helt närvarande och fokusera på personen du är med, än att det blir två träffar där du är halvt närvarande. Du gör inte bara dig själv och ditt välmående en tjänst, utan också personerna runtomkring dig.

Har jag energi? 

Det är lite samma sak här, hur trevligt tycker man själv att det är att umgås med någon som är negativ, trött eller har dålig energi? Inte så jättekul. Nästa gång du har bestämt en träff som du känner att du inte har full energi inför, avboka! För er bådas skull, träffas vid ett annat tillfälle istället. Vi vill ha positiva energier från andra människor, inte negativa.

Är det mitt ansvar?

Saker som vi vet att vi kan och är bra på är kan både låta och kännas som enkla uppgifter, så ofta är det ju faktiskt vi själva som erbjuder oss att ta dom puckarna. Innan du bestämmer dig för att göra en tjänst för någon annan, fråga dig själv “är det mitt ansvar?” Om svaret är nej så gör det inget att du står över en gång. Som nämnt i början, hellre en sak som görs ordentligt än tre halvdana saker.

Vill du veta hur du kan bli kvitt stress, oro och rastlöshet? Klicka här för att komma till artikeln “Från andnöd till andrum”

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.