Foto: Pexels

Så skyddar du huden mot solen i sommar

Snart är sommaren och solen äntligen här! Vi är nog många som längtar efter att njuta av solen, men för att verkligen kunna njuta med gott samvete behöver vi också skydda huden mot solens skadliga strålar. Vi går igenom vad du behöver veta om solskydd!

Den främsta anledningen till att använda solskydd är för att skydda sig mot hudcancer, den tredje vanligaste cancerformen i Sverige enligt statistik från Socialstyrelsen. Faktum är också att solskydd är den bästa anti age-produkt som du kan hitta.

Solskydd håller oss unga längre

Solens strålar påskyndar nämligen nedbrytandet av kollagen i huden vilket gör att huden tappar sin elasticitet och resultatet blir slapp hud och rynkor. Att mängden kollagen i huden minskar med åldern är helt normalt och sker redan i 25-års åldern, med solskydd kan du undvika att snabba på den processen.

Foto: Pexels

Fem tips om solskydd:

1. Använd en solskyddskräm med minst SPF 30 och som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning.

2. Använd en generös mängd kräm. Det brukar rekommenderas 0,5 tsk till ansikte, hals och dekolletage och 0,5 dl till hela kroppen.

3. Återapplicera under dagen. Om du spenderar en hel dag i solen kan du återapplicera varannan timme för att vara säker på att ha ett fullgott skydd hela dagen.

4. Glöm inte bort händerna och läpparna. Byt ut din vanliga handkräm och läppcerat mot produkter med SPF.

5. Även om ditt smink innehåller solskydd så räcker oftast inte den mängden man brukar applicera för att ge ett fullgott skydd, applicera istället ett separat solskydd under sminket. Det finns idag många solskydd på marknaden som har en formula så lätt att den inte märks av under smink. Till exempel Face Fluid Brightening & Anti-Pollution SPF50+ från Ultrasun eller Defence Essential Glow Moisturizer SPF 30 från Paula’s Choice som utöver solskydd ger huden en fin lyster.

Blev det lite för mycket tid i solen ändå?

Om du har slarvat med solskyddet och skadan är framme är det bra att ha ett par lugnande produkter hemma. En after sun-kräm kan användas till kroppen, välj en kräm som innehåller vitamin E då det verkar reparerande på huden. För en extra svalkande känsla kan du förvara krämen i kylskåp. Till ansiktet är både Cicaplast Baume B5 från La Roche Posay och Midnight Blue Calming Cream från Klairs utmärkta när det kommer till att lugna irriterad hud.

Och slutligen: Glöm inte att spendera de allra soligaste timmarna mitt på dagen i skuggan!

 

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.