Så kan du dämpa din ångest med tio enkla knep

Det är vanligt att man fastnar i jobbiga tankar eller får ångest. En stor del av Sveriges befolkning mår dåligt, och ibland behöver man söka hjälp. Men det finns några saker du kan testa för att dämpa din ångest och öka ditt välmående på egen hand.

Därför har vi skapat en lista med tio sätt du kan testa för att dömda din ångest. Helt på egen hand.

Träna och rör på dig

Att du rör på dig fysiskt ger utlopp för stresshormonerna som rör sig i din kropp. Kroppen producerar dessutom hormoner som får dig att må bra när du tränar. Dessa “må-bra-hormoner” motverkar i sin tur din ångest.

Ifrågasätt dina negativa tankar

Hur skulle jag reagera på detta om en vän berättade sina tankar för mig? Hur skulle utomstående tänka om de hörde mina tankar? Vad är det värsta som kan hända? Kommer jag tänka på detta om ett år? Vad skulle du säga till någon som var i samma situation?

Ät regelbundet och hälsosamt

I längden är mat som innehåller fett och socker dåligt för både din kropp och ditt mående. Det kan dämpa ångesten i stunden då det sätter igång belöningssystemet i kroppen. Men i längden är det inte bra för dig. Att äta en regelbunden, hälsosam och varierad kost bidrar till att förbättra tarmfloran och producerar må-bra-hormoner. Detta kan du göra för att förebygga din ångest, då det förändrar den på lång sikt.

Gör något du gillar

Gör något som du gillar. En aktivitet som gör att du skapar lugn eller fåt tankarna på något annat för en stund. Lyssna på en ljudbok, spela ett spel, meditera, baka eller gå ut på en promenad i skogen. Du kan ringa någon du känner förtroende för och prata om någonting som tvingar dig att komma på andra tankar. Kom ihåg att du inte är ensam!

Ta hjälp av värme 

Ta ett varmt bad, använd en värmefilt eller värmekudde eller varför inte bara en vanlig varm dusch. Drick något varmt eller ta dig ut i solen om du kan. Värme lugnar kroppen.

hur dämpar man ångest

Få en bra sömn

Se till att du får en bra sömn och kan sova ordentligt, att du inte sover bra gör dig mer sårbar för stress och ångest. Så se till att återhämta dig.

Fundera över din livsstil

Underliggande stress från jobb, hobbys eller relationer kan faktiskt öka din ångest. Fundera över om du har onödiga krav eller onödig stress på dig i vardagen, och försök förändra det till det bättre!

Fokusera på din andning

Andas djupt och långsamt. Försök ta djupare andetag och andas ut längre än du brukar. Tänk att du fyller kroppen med positiva tankar när du andas in och föser ut de negativa tankarna när du andas ut. Utandetaget aktiverar ditt parasympatiska nervsystem och det gör att du blir lugnare.

Acceptera ångesten

Var kvar med ångesten och utforska den – när du tillåter dig att känna ångest och accepterar att den är där, att du är mycket rädd just nu, så kommer den förmodligen minska efter en stund. Alla våra känslor är faktiskt tillfälliga. Tänk att ångesten inte är något farligt och går över – att det egentligen bara är en reaktion.

Läs på om ångest

Läs på om vad ångest faktiskt är. Det gör att du kan skapa distans till ångesten och lära dig tänka klart i stunden. När du sedan vågar lita på att din ångest egentligen bara är ett falskt alarm som du inte behöver ta på allvar kommer du lättare våga ta till sätt som kan dämpa den.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.