Mindfulnesscoachen: “så kommer du ur orosvågen”

Axel Wennhall, meditationscoach, berättar om hur man kan hantera känslor av oro, sorg och rädsla med den effektiva metoden R.A.I.N. och välkomnar alla till meditationsretreat.

Är det något Covid-19 bekräftat är det att livet är oförutsägbart, i ständig förändring och att vi har väldigt lite kontroll över det som händer. I de här tiderna är det som allra svårast att vara närvarande, men det är nu vi behöver det som mest.

Vi har alla katastroftankar, rädsla och oro, för det är så våra hjärnor fungerar. Men meditation är den mentala tekniken där vi kan lära oss att se skillnad på vilka tankar och känslor vi behöver agera på och vilka vi faktiskt kan låta vara.

Meditation var den snabbast växande hälsoaktiviteten i USA under 2018: 22 procent av de amerikanska bolagen erbjuder mindfulness på arbetsplatsen och appar som Headspace och Calm har idag miljoner användare över hela världen. I takt med att sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa växer i Sverige ökar förståelsen för att vår mentala hälsa är lika viktig som vår fysiska hälsa.

Trots det har meditation ännu inte haft samma genomslag i Sverige som i USA.
— Jag upplever att det fortfarande finns många missuppfattningar om vad meditation är, säger Axel Wennhall som arbetat som meditationscoach åt företag som H&M, Fazer och GANT och ligger bakom podcasten Meditera Mera.

Den vanligaste missuppfattningen är att man ska sluta tänka och att det ska bli helt tyst. Men alla som satt sig ner och mediterat vet att vi inte kan kontrollera våra tankar.

— Meditation handlar snarare om att bli medveten om att vi tänker. Och sen kan vi fråga oss själva om tanken är användbar? Och för att vara ännu mer specifik, är tanken användbar just nu? Vi människor har ju fått den unika förmågan att tänka, men vi har också fått den unika förmågan att bara låta våra tankar vara och inte agera på dem när vi inte behöver dem,

R.A.I.N – en teknik för att hantera svåra känslor
I tider av osäkerhet så känner många rädsla och oro inför framtiden. Det kan vara bra att påminna sig om att det enda vi vet om framtiden är det faktum att vi inte vet någonting. Vi får helt enkelt se.

Det finns däremot en meditationsteknik som är framtagen för att hjälpa oss att hantera svårare känslor som just rädsla, oro och sorg. Tekniken kallas R.A.I.N och är en akronym som står för följande.

  • Recognize – Det första steget är att upptäcka känslan. Vilken känsla är närvarande, ibland så lättar den bara när vi upptäcker vad vi faktiskt känner.
  • Accept – Det andra steget är att fullt ut acceptera att känslan är närvarande. Inte för att vi vill att den ska vara det, utan för att den är det. Vi försöker lätta på vårt motstånd och istället försöker vi (det kan vara svårt) att ta emot den med öppna armar.
  • Investigate – I det tredje steget så undersöker vi känslan. Vart sitter den i kroppen? Rör den på sig? Vilka tankar föder den? Kan vi vara riktigt nyfikna på känslan?
  • Non-identification – I det sista steget kan språket hjälpa oss. När vi känner något intensivt identifierar vi oss totalt med känslan. Exempelvis ”Jag är orolig”. Men det är inte sant, för känslan kommer och går. Se istället om du kan notera ”Jag har oro” eller ”Oro är närvarande”.

— Att lära mig meditera och vara med mina känslor, utan att drunkna i dem, är kanske det viktigaste jag lärt mig i mitt liv. Men lika viktigt som det är att bli mer medveten om sina känslor, lika viktigt är det att förhålla sig till dem och sig själv på ett vänligt och kärleksfullt sätt. Därför brukar N:et ibland bytas ut till ordet ”Nurture”. Jag tänker att akronymen står för ett varmt sommarregn, berättar Axel.

Digitalt meditationsretreat 6-23 april
För att tillgängliggöra meditation och mindfulness under denna osäkra tid erbjuder Axel Wennhall ett digitalt retreat – en meditationskurs vid sex tillfällen mellan den 6-23 april. Retreatet kommer att ge deltagarna olika tekniker som R.A.I.N för att hantera stress och svåra känslor, men även verktyg för att bli mer närvarande och undersöka vem man själv är och vad man verkligen vill. Deltagandet kostar 1250 kr, men om man står utan inkomst kan man även delta utan kostnad.

— Den ekonomiska situationen ska inte hindra någon från att delta. Och just nu är det många som faktiskt inte har möjlighet att betala. I dagsläget är det cirka 70 procent av alla anmälda som är med utan kostnad. Men man kan också se det som att dem som har möjlighet att betala, även möjliggör för de som inte kan, och det tycker jag är väldigt fint, avslutar Axel Wennhall.

Axel Wennhall som arbetat som meditationscoach åt företag som H&M, Fazer och GANT och ligger bakom podcasten Meditera Mera

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.