“Mamma dog två gånger”

Maria Ljungmarks mamma var svårt sjuk under ett par års tid. Nu har Maria skrivit boken ”Mamma dog två gånger”. Den handlar om hennes upplevelser som nära anhörig och den som blev tvungen att slåss för att hennes mamma inte skulle bli bostadslös efter att hon blivit utförsäkrad. I boken delar Maria med sig av några bra tips till dig som också är anhörig till någon som behöver din hjälp för att få rättigheter hörsammade.

Gör en prioriteringslista

Det finns tyvärr flera hinder man som anhörig ofta stöter på därför är det viktigt att rangordna. Det absolut viktigaste först och sedan beta av punkt efter punkt.

Försök få helikoptersyn

Det är lätt att fastna i inifrånperspektivet. Lyft blicken och se på saker uppifrån så att du inte blir hemmablind. Det krävs en tydlig struktur när du ska kräva din närståendes rättigheter, både som patient, försäkringstagare, men också som anställd.

Ta hand om dig själv

Den här punkten är den svåraste – det är i princip omöjligt att fokusera på sig själv. Maria la sitt liv på paus i tre år – annars hade hon aldrig lyckats att hjälpa sin mamma. Basbehoven sömn och mat är en viktig förutsättning för att orka med kämpandet.

Tala med dina vänner

Berätta för dina vänner vad som händer så de kanske får förståelse för vad du går igenom. Och även en förståelse för att du som vän inte har slutat att bry dig om dem ”utan anledning”. Det är bara att återgå till prioriteringslistan. Det viktigaste först.

Ta hjälp av experter

Mycket kring lagar och regler kan du läsa dig till själv men det är värdefullt att få experthjälp med de svåraste bitarna, även om det kostar en del. Ibland har vissa organisationer och skolor gratis juridisk rådgivning, så undersök den saken.

Informera din arbetsgivare

Om din situation påverkar ditt arbete genom att du behöver ringa viktiga samtal eller gå på möten under din arbetstid så är det viktigt att du diskuterar det med din chef. Förhoppningsvis får du förståelse och möjligheter att flexa tid och så vidare.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.