Vi har dem alla.

Dålig vana? Experten ger 10 tips om hur du bryter dåliga vanor

Vår livsstilsexpert tipsar om 10 strategier som hjälper dig bli av med dåliga vanor.

Vill du bryta en dålig vana? Röker du, dricker du för mycket på fester, äter du för mycket socker eller har en annan dålig vana du vill bi av med? Som människor har vi alla en (eller flera) dåliga vanor. De kan vara svårt att bryta, även om du kanske egentligen vet vad du bör göra. 

Tipsen i den här artikeln kanske kan påminna om det du redan vet, men också ge dig några nya strategier för att bryta dåliga vanor. Hur lång tid det tar att bryta en dålig vana är upp till dig, beroende på din nivå av beslutsamhet och önskan att förändras.

Någon som vill sluta röka kan särskilt dra nytta av de två första strategierna. Rökning påverkar hälsan hos inte bara rökaren utan också alla omkring dem, och att sluta har så många fördelar på lång och kort sikt. Alla vet varför rökning är ohälsosamt och varför de behöver sluta, men de kanske inte tänker på det personligen.

1. Identifiera varför du har denna vana

När tar du till din dåliga vana? Är det när du mår dåligt, är glad eller har det bara bilvit en del av din vardag? Första steget för att kunna bli av med en dålig vana är att vi måste veta när och varför vi gör det.

2. Gör en lista med positiva följder av att sluta

Gör en lista över hur det skulle gynna dig och dina nära och kära om du bryter den dåliga vanan.

3. Ha tydliga mål för att bryta dålig vana

Du måste ha ett tydligt mål för att kunna bli av med en dålig vana. Viktigt för att nå ditt mål långsiktigt är att göra upp en plan. Ska du trappa ner med din dåliga vana? Ska du sluta tvärt? Gör en plan som passar dig och som är realistisk. Planen måste kännas genomförbar annars kan det få motsatt effekt. Och kom ihåg att ta en dålig vana i taget! Det är lätt att bli ivrig och vilja lägga om hela livet på en gång. Men om man lägger ribban för högt blir det snabbt jobbigt och det är lätt att man halkar tillbaka i sina dåliga vanor igen.

4. Smyg igång och ersätt din dåliga vana med en hälsosam

Röker du? Börja med att skippa en, två cigaretter om dagen om det känns svårt att sluta tvärt. Och ersätt de cigaretterna med något annat, helst inte godis och socker utan kanske en god och nyttig proteinbar. Förvänta dig inte att du kan ändra din dåliga vana på en dag. Smyg igång och ta ett steg i taget.

5. Ta bort frestelser 

För att underlätta för dig, ta bort det som utlöser din dåliga vana. Släng chokladasken i skafferiet och det blir inte lika lätt att bara ta “en bit”. Steget att gå till affären och köpa choklad är betydligt större än att ta en liten bit från köket. Släng partyciggen på söndagen, då ligger de inte och ropar på dig från väskan i hallen. Samma där, större steg att gå till affären och köpa nya än att “äh, en cigg spelar väl ingen roll”.

6. Berätta för andra och våga be om hjälp

Om du berättar för nära och kära att du ska göra en förändring så är det mer sannolikt att du lyckas. Du känner både stöd och press på en gång. Det finns heller inget fel med att be om hjälp från en terapeut eller en vän. Vi behöver inte alltid göra allt själva, och det kräver mer styrka att erkänna att vi behöver hjälp än att låtsas att vi inte gör det.

7. Belöna dig 

Vi kan inte bara klanka ner på oss själva. Vi måste också uppmuntra och belöna oss själva när vi gjort något bra. Har du haft en rökfri vecka, 14 dagar utan shopping eller en helg utan sockerfrossa? Unna dig något fint! Du kommer ju vilja få unna dig mer ofta och därmed blir det lite lättare att hålla dig undan din dåliga vana.

8. Hitta någon förebild

Att ha en person man beundrar i medvetandet när man sliter för att ändra något fungerar bra för de flesta. Hitta personer som lever som du vill leva och se hur de gör. Det kan hjälpa för att bryta dålig vana.

9. Påminn dig själv om vad du håller på med hela tiden

Den första entusiasmen är en bra drivkraft och den håller några dagar men när man slappnar av är risken stor att man tröttnar och ger upp. Sätt upp peppande lappar på kylskåpet eller ställ in påminnelser på mobilen, som stöder dig under den första jobbiga tiden.

10. Om du inte lyckas första gången – ge inte upp

Fundera istället på vad som kan göra att du lyckas bättre nästa gång. Vilka komponenter behövs för att det ska gå bättre nästa gång? Ta med dem.

Vill du ha mer tips för att må bättre? Spana in fler artiklar från livsstilsexperten.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.