Ute efter nyttigare julbord i år? En av årets största mathelger står inför dörren och med den många frestelser som inte alltid gynnar oss ur kost- och hälsosynpunkt. Här kommer därför några enkla tips kring hur man kan tänka smart för att komma ut på andra sidan julhelgen med hälsan och välmåendet någorlunda i behåll.
1. Kvalitet framför kvantitet
Det är jul och självklart ska vi unna oss men försök göra det med en viss balans. För många gånger är det kanske inte julmaten i sig som gör att vi känner oss rätt dästa och ur form efter julhelgen, utan vår tendens till överätning av allt smarrigt som lockar på bordet.
Min rekommendation är därför att gå för favoriterna på julbordet snarare än lite av allt. Gör det i rimlig mängd och du kan lätt unna dig med gott samvete.
2. Välj strategiskt ditt nyttigare julbord
Strategiska val på julbordet är sill, lax och räkor för de goda fetternas skull men undvik kombon med krämiga inläggningar och hovmästarsås då de innehåller onödigt socker. Tro det eller ej men det är inte julskinkan som är boven på bordet utan diverse korvar och Jansson. Så gå för skinkan och kalkonen, båda exempel på relativt magra köttalternativ. Dock är det även här den traditionsenliga kombinationen med sötad senap som får det att sticka till ur kostsynvinkel.
Ägg, brysselkål, rödkål och potatis i lagom mängd är också toppenval bland julbordsklassikerna att lägga på tallriken.
3. Bryt traditionen och testa nytt
Att dignande julgodisbord hur hälsoaspekt bör undvikas behöver jag knappast nämna. Tänk till och se till att ha något att parera sötsuget med istället. Under julen brukar de allra flesta hitta de annars rätt sällsynta pauserna för pyssel, bak och matlagning. Ta till vara på tiden och möjligheten att experimentera med nya alternativ till julbordet. Rulla rawbollar som tillägg till julgodiset och fyll ut standartillbehören till lunchen eller middagen med färgglada, smakrika och matiga sallader.
Två härliga, färgrika förslag, baserade på juliga ingredienser är en mix av brysselkål, rödkål, apelsin, granatäpple och valnötter. Eller varför inte rosta grönkål i ugnen för att sedan mixa med ugnsbakad sötpotatis, chevre och pumpakärnor?
4. Dryckesboven vid julbordet
Det är för de flesta ingen nyhet att många av de drycker som är starkt förknippade med julen såsom glögg, julmust, svagdricka, och julöl innehåller en rejäl dos socker. Konsekvensen blir att vi under julhelgen får ett blodsocker som åker berg och dalbana. Detta gör i sin tur det svårt att stå emot frestelser och tänka till.
Prioritera om möjligt vin till drink och måltider om alkohol är valet. Måttlig konsumtion av rött vin kan enligt viss forskning verka gynnande på hjärt och kärlhälsan och innehåller antioxidanter.
Sist men inte minst önskas jag en riktigt god och matig jul!
Läs mer från Green Galaxy under kategorin Hälsa eller Mat & Dryck.
.