Hyllade idrottspsykologen: “så kan föräldrar hjälpa sina barn till en hållbar hälsa och framgångsrik idrott”

Johan Fallby är välkänd idrottspsykolog. Foto: Press

Utvecklingen i samhället visar ett ökande stillasittande både bland unga och äldre. Samtidigt riskerar barn- och ungdomsidrotten att professionaliseras än mer och det kan vara svårt att både komma in i den och få tillräcklig tid att fastna för sin idrott. Svensk idrotts medlemsantal minskar i föreningarna och idrottsförälderns roll är viktigare än någonsin, men också svårare. Som förälder har man däremot en unik möjlighet att hjälpa sitt barn till en positiv upplevelse av idrotten, men många vet inte hur de ska göra det på bästa sätt.

Johan Fallby är välkänd idrottspsykolog och har de senaste åren arbetat med allt från Svenska Fotbollsförbundet, Djurgårdens IF, prisade FC Köpenhamn och en rad kända idrottsmän- och kvinnor inom individuella idrotter. Nu har han samlat ny kunskap anpassad till vår värld idag, vetenskapliga metoder och beprövade råd i en ny bok som handlar om hur du lyckas som idrottsförälder eller tränare. Vare sig det gäller att få sunda motionsvanor eller om stöd för ett barn som satsar på elitnivå.

Släpper boken “Gör det bättre själv om du kan”

25 september släpps boken “Gör det bättre själv om du kan”. Boken handlar både om att hur man arbetar med att komma i kontakt och skapa ett intresse för idrott, men den ger också råd och vägledning för dem vars barn vill satsa på en högre nivå, och hur de på bästa sätt gör för att hjälpa sina barn med det. I boken varvas fördjupad teori med praktiska råd och övningar. Praktiken följer även med läsaren vidare på webben via digitala QR-koder. Målet med boken är att ge kunskap, stöd och energi för föräldrar att utvecklas i sin roll som idrottsförälder och med det skapa en positiv och utvecklande miljö för idrottsaktiva barn och ungdomar.

— Föräldrarna har en extremt stor betydelse för barnen när det kommer till idrott, men tyvärr agerar många fel för att de inte vet bättre och inte förstår miljön. Jag vill att den här boken ska bidra till ett lustfyllt förhållningssätt till idrotten. Det innebär en ökad chans till rörelseglädje och fysisk aktivitet för barnen, men också fler som kanske väljer att satsa på idrott på en högre nivå, säger Johan Fallby,

Boken kommer att finnas att köpa hos återförsäljare så som Adlibris, Bokus och på egen hemsida Fallby.net.

Föräldrarna har en extremt stor betydelse för barnen när det kommer till idrott, men tyvärr agerar många fel

Johan Fallby började själv sin karriär som elitidrottare inom bordtennis, först i juniorlandslaget och därefter Svenska landslaget. Efter en skada öppnade en ny värld upp inom idrottspsykologin. Efter att ha arbetat i två decennier med ett flertal stora kända idrottslag och elitidrottare driver Johan idag eget som idrottspsykolog där han stöttar både individuella idrottare och lag, samt är ute hos olika idrottsförbund och idrottsföreningar och föreläser.

Fem viktiga spår från boken

1. Att väcka intresset för idrott

Väck intresset för idrotten genom ett eget aktivt liv, och hjälp ditt barn att hitta till idrotten. En stor del ligger i att bygga en god idrottsmiljö tillsammans. Visa intresse genom att titta, göra miljön rolig samt underlätta för ditt barn att röra på sig i olika former. Som förälder kan du vara den största talangfaktorn för den blivande elitidrottaren, eller den som släcker lusten till idrott och fysisk aktivitet för lång tid framöver.

2. Relationen mellan tränare, barn och förälder

Relationer är kanske det viktigaste inom idrotten. Speciellt i unga år är samarbetet mellan tränaren, barnet och föräldern central – triaden i idrotten. När den fungerar ökar chansen att barn stannar i idrotten. Etablera långsiktigt hållbara relationer.

3. Närvarande men inte styrande

Som idrottsförälder ska du undvika att lägga dig i och styra, istället visar du framgångsrikt och hållbart intresse för ditt barns idrottande i form av frågor, uppmuntran och kontakt med tränaren.

4. Föräldrar behöver självmedvetenhet och mer kunskap

Många föräldrar tror att de kan och vet. De flesta är också duktiga på att stötta sitt barn, men tyvärr är det en för stor del av föräldrarna som saknar kunskap eller har fel uppfattning om hur idrotten ska gå till för barn och unga. Därför behöver idrottsföräldrar både självmedvetenhet och kunskap om hur en sund idrottsmiljö ska se ut. Det innebär exempelvis att reflektera över orsaker till sitt eget beteende och konsekvenser av det. Men, också att vara nyfiken på idrottsmiljön och hur den fungerar. Prata med tränare, andra föräldrar och ditt barn. Läs också på om den kunskap som finns om sunda idrottsmiljöer.

5. Fokusera på vad ditt barn tycker är roligt

Fun-map är en metod att ta reda på vad barn tycker är roligt i idrotten och tillsammans kan ni få till en härlig miljö med idrottsglädje och utveckling. I boken får du hjälp att göra din Fun-map genom att ställa frågor till barnen, tränare, ledare och dig själv utifrån en ”karta” med de saker som barn tycker är roligast i idrotten. Tillsammans skapa ni sedan er sunda idrottsmiljö.

Läs mer om hur du kan stötta ditt barn till hållbar och framgångsrik idrott.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.