Detta bör du äta när du har mens

Artikeln innehåller annonslänkar från Life

Känner du ett extra sug för sötsaker när du har mens? Har du besvär med PMS? Vad många inte vet är att dessa besvär kan lindras genom att anpassa kosten efter menstruationscykeln. Hälsobarometern 2021 visar att det endast är 15 procent som gör detta i dagsläget. Hälsokedjan Life vill därför uppmärksamma fördelarna med att anpassa kosten under menstruationen.

Lingonveckan, sylt i tratten eller mens helt enkelt. Kärt barn har många namn. Trots att nästan 50 procent av befolkningen har menstruation visar årets Hälsobarometern att ytterst få anpassar kosten under den perioden på månaden. I Lifes årliga undersökning har svenskarna fått svara på huruvida de har anpassat sin kost efter sin menstruationscykel. Något som endast var åttonde person anger att de har.

Under menstruationens olika faser kan vi må annorlunda och känna olika behov.

I början känner många sig fulla med energi för att sedan följas av en period då humöret dalar. Under den perioden uppstår dessutom ofta ett ökat sug efter sötsaker. Att då äta en banan eller annan frukt är ingen dålig idé. Socker och kolhydrater hjälper kroppen att utsöndra serotonin som är kroppens må-bra-hormon. Det kan därför hjälpa dig att hålla humöret lite mer i schack.

Behovet av järn kan öka

Är du en person med riklig blödning under menstruationen kan dessutom ditt behov av järn öka. Järn är en mineral som har flera viktiga funktioner i kroppen. För många räcker en varierad kost för att undvika låga järnvärden. För dig som vet att du har låga värden är det dock en god idé att vara medveten om vilken mat som innehåller mycket järn.

– Livsmedel som lever och blodpudding är rika på järn, men det finns också i kött, ägg och skaldjur. Även vegetariska alternativ som nötter, frön och baljväxter innehåller en del järn. Känner man att det är svårt att få i sig tillräckligt med järn via kosten så finns det flera olika alternativ när det kommer till järntillskott, säger Maria Wiberg, hälsorådgivare på Life.

B-vitamin kan lindra PMS

Dessvärre är det många som lider av besvär på grund av PMS. Genom att anpassa din kost kan du lindra dessa något. Trots detta visar resultatet från undersökningen att hela 80 procent aldrig har anpassat sin kost efter menscykeln. Hälsosamma fetter samt frukt och grönt som har ett högt innehåll av B-vitamin visat sig kunna ha en positiv effekt på PMS och hjälper till att hålla hormonbalansen stabil. Exempel på sådana är avokado och nötter. Det finns dessutom fettsyror som i vissa fall kan lindra PMS-symtom, som exempelvis Omega-6.

Life tipsar:

Tre tillskott under menstruationen.

Life järn

Järnbrist är vanligare bland kvinnor är män, framför allt under graviditet eller menstruation. Life Järn är ett flytande kosttillskott med järncitrat tillsammans med utvalda B-vitaminer, C-vitamin samt växtextrakt blandat i svartvinbärsjuice för bättre upptag.

Nattljusolja

Nattljusolja kan intas vid ett generellt ökat behov av omega-6-fettsyror. Det är en av naturens allra bästa källor till omega-6-fettsyran gamma-linolensyra (GLA). Då kroppens egen förmåga att tillverka GLA är starkt begränsad är det viktigt att vi får i oss ämnet via kosten eller kosttillskott. Många som lider av PMS har visat sig ha just låga halter GLA. Nattljusolja reglerar den hormonella balansen under menstruationen.

Apiforce Bidrottninggelé

Apiforce är ett kosttillskott med bidrottninggelé och kan användas vid problem med PMS, i övergångsåldern eller om du har besvär med acne eller kvisslor. Hormonell obalans är vanligt förekommande bland kvinnor bland annat under menstruationen. Detta kan leda till PMS, fet hy och akne. Bidrottninggelén är hormonbalanserande och anses kunna lindra
symtomen som uppstår vid hormonell obalans.

Om Life

Life är Nordens ledande hälsokedja. Där får du personlig rådgivning av kunniga hälsorådgivare som ger dig tips och råd för en bättre balans i livet. Med 345 butiker i Finland, Norge och Sverige samt e-handel finner du ett noga utvalt och aktuellt sortiment med produkter av hög kvalitet för din hälsa. Det finns allt ifrån kosttillskott till naturlig hudvård, vetekuddar och hälsosamma livsmedel. Allt för att du ska kunna må bättre och leva ett lyckligare liv. Läs mer om Life här.

Vill du ha mer tips? Läs mer här.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.