Tre annorlunda sätt att spara pengar på lång sikt

Artikeln innehåller annonslänk

Att ha ett sparkapital ger en extra trygghet i tillvaron. Ja det är faktiskt bevisat att en god ekonomi är bra för hälsan. Något att ta på allvar med andra ord. Att spara pengar kan handla om att sätta undan en slant varje månad till ett visst ändamål. Eller så kan det innebära att bygga upp ett sparkapital på sikt utan att definiera exakt hur det ska användas en vacker dag.

Så kan du tänka kring ett långsiktigt sparande

Har du en lång sparhorisont – säg minst fem år – ja då är oftast aktier eller fonder det bästa sättet att spara på. Börsen är turbulent ibland vilket avskräcker många, men vill du spara regelbundet och på lång sikt brukar man räkna med att det går att få minst 7–8 procent i avkastning per år. Givetvis utan garantier, men där någonstans brukar det ligga.

Men innebär det att man bara måste spara i fonder eller aktier? Definitivt inte. När det gäller investeringar, vilket ett långsiktigt sparande faktiskt är, är det bra att sprida på riskerna. Inte lägga alla äggen i samma korg som det heter.

Här är tre alternativa sätt att spara pengar på lång sikt.

1. Köpa kryptovaluta 

De senaste åren har kryptovalutor blivit en snackis i fikarummet på arbetsplatser. Ingen vet om blockkedjetekniken kommer att bli en bra investering på sikt, men det är många som tror det – bland annat gurus som Teslas Elon Musk.

Ska man köpa Bitcoin eller inte? De som köpte för länge sedan och inte sålt har ofta fått en avkastning som är många gånger starkare än vilken börs som helst i världen. Samtidigt är det många som förlorat genom att dras med i uppgången för att sedan tappa hoppet när värdet sjunker 20 eller 40 procent. Sedan har de sålt i botten.

Ska du tjäna pengar på att köpa kryptovaluta är hemligheten att vara långsiktig. Dagens kurs på Bitcoin svänger som bekant extremt mycket så förbered dig på att värdet både kommer att gå upp och ner. Men bestämmer du dig för att satsa en mycket liten del av ditt sparkapital i kryptovaluta och inte säljer bara för att värdet sjunker, finns sannolikhet att det blir en fin vinstaffär på sikt. Vårt råd är ändå att låta den absoluta merparten av dina sparpengar ligga i fonder eller aktier men ”krydda” gärna med krypto.

Tips –kopakrypto.se finns snabbguider på hur du köper Bitcoin och andra kryptovalutor.

2. Investera i lån

Ett annat förslag på hur du kan investera pengar utanför börsen är genom att satsa på lån. Då menar vi alltså inte att låna utan att låna ut. Det finns flera bra plattformar på nätet där du kan låna ut pengar via så kallade P2P nätverk. Det kanske låter riskabelt, men nyckeln till framgång är att satsa på en låneportfölj – inte låna ut alla pengarna till en och samma person. Genom att investera i lån kan du få en ränta som många gånger ligger i linje med den genomsnittliga utvecklingen på börsen.

Samma filosofi gäller här som med kryptovaluta. Satsa inte allt på detta sätt att spara pengar utan låt det vara ett av flera. Kanske 10–15 procent av portföljen kan vara i form av lån.

3. Satsa på solenergi

Om vi säger investera i solenergi tänker du kanske på att sätta upp solpaneler och koppla in batterier i källaren för att ackumulera el som du inte använder. Visst – det kan vara ett sätt att spara pengar på elnotan, men det finns faktiskt fler sätt att tjäna pengar på solenergi. Vissa bolag erbjuder dig möjlighet att låna ut pengar till solenergiprojekt runt om i världen. Pengarna används till att bygga solkraftsanläggningar – stora som små – så att fler människor får tillgång till grön el. Resultatet blir fler lyckliga människor och mindre CO2-utsläpp.

Du som investerar blir också en vinnare. Räntan som du kan få kan vara i storleksordningen 6–8 procent per år. Inte dåligt för att kunna göra en insats för vår planet och samtidigt hjälpa människor som är i behov av el!

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.