Så minskar du den ekonomiska stressen inför semestern

Hälsoekonomiexperten Joel Fransson, utbildad nationalekonom vid Stockholms Universitet och tidigare analytiker på Finansinspektionen, delar med sig av de bästa tipsen så att du slipper ekonomisk stress inför sommarsemestern.

Sommarledigheten närmar sig med stormsteg. Nu är det hög tid att se över dina utgifter för att ha en extra peng till semesterkassan. Särskilt i dessa tider med ökad inflation, oroligheter i omvärlden och höjd styrränta. Hälsoekonomiexperten Joel Fransson är analytiker på Anyfin och delar med sig av sex tips som får din ekonomi att blomstra, så att du kan ta det kallt i hängmattan.

Se över dina frekventa utgifter

Som alla vet är det många faktorer som påverkar vår ekonomi, inte minst ökad inflation. Tidigt i maj höjde Riksbanken styrräntan till 0,25 %, det är första gången på åtta år som styrräntan är över 0 %. Med andra ord är det hög tid att se över dina utgifter.

Se över dina abonnemang

Ibland kan det vara svårt att veta hur många abonnemang man använder sig av och faktiskt betalar för. Nu när sommaren knackar på är det väl ändå värt att skippa lite skärmtid? Via Anyfins app får du en överblick över alla dina abonnemang, och du kan avsluta dina abonnemang direkt via appen – supersmidigt!

Bränslepriserna

I januari var det elpriserna som chockhöjdes, och näst på tur var det bränslepriserna. Lämna bilen hemma om möjlighet finns och åk istället tåg, buss eller cykla.

Tävla mot dig själv

Att tävla mot dig själv är ett utomordentlig knep till att spara pengar. Bestäm dig för att exempelvis sluta köpa kaffe varje dag och se hur pengarna du inte spenderar på utelunch växer dag för dag.. Tips är att ladda ner Anyfins app där du kan kan få överblick av detta.

Laga matlådor

Ett möjligen utslitet tips men ack så relevant idag – laga matlådor. Faktum är att du kan spara upp till 12 000 kr om du väljer att ha med dig matlåda till jobbet. Bli en i matlådegänget på jobbet så har du en god slant över till semestern, och kanske till och med några nya vänner på köpet!

Planera dina inköp

Gör en inköpslista innan du handlar. Ingvar Kamprad var en av pionjärerna till “handla aldrig på tom mage”. Jag skulle vilja införa “handla aldrig utan inköpslista”. Köpt det som står på inköpslistan och inget annat, oavsett hur mycket den där chokladkakan lockar.

Vill du läsa mer? Klicka här.

Välkommen till ett magasin för dig mitt i livet.

Moderna Livet är en plats fullt med drömmar och ambition. Man vill komma framåt med fart. Samtidigt vill man bevara sin hälsa, ha en fungerande vardag, och ha goda relationer.

Vi hjälper dig att hälla strössel på livet med inspiration och experthjälp från personer och företag.

Har du ett företag? Vi hjälper er att berätta er story i ett modernt sammanhang.

Klicka här för mer information.

Ta del av det bästa från oss
Vårt nyhetsbrev ger dig exklusiva rabatter, inbjudningar till event och intressant läsning
Genom att klicka ja, godkänner jag Moderna Livets användarvillkor samt personuppgiftspolicy.